Antena 3 CNN Politică Reacția PNL la afirmaţiile lui Paul Stănescu despre rotativa guvernamentală: "Ne declarăm foarte surprinşi de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţii"

Reacția PNL la afirmaţiile lui Paul Stănescu despre rotativa guvernamentală: "Ne declarăm foarte surprinşi de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţii"

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a declarat că partidul său nu va intra în discuţii şi renegocieri de funcţii, făcând referire la afirmaţiile secretarului general Partidului Social Democrat (PSD), Paul Stănescu.

Reacția PNL la afirmaţiile lui Paul Stănescu despre rotativa guvernamentală: "Ne declarăm foarte surprinşi de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţii"
Sursa foto: Facebook| Ionuț Stroe - captură Youtube
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2023   •   20:33

Purtătorul de cuvând al PNL s-a declarat surprins de canalele pe care partenerii din PSD au ales să poarte discuţiile despre rotaţia la guvernare. 

”Nu a existat niciodată în coaliţie o astfel de discuție. Noi avem un document agreat, pe baza căruia funcționăm și nu ne abatem de la ce am agreat. Ce pot să vă spun eu clar e că PNL nu va intra discuții și renegocieri de funcții. Este exclus acest lucru, mai ales în acest moment când trebuie sa asiguram o guvernare coerentă.

Vrem respectarea protocolului pentru că asta am promis în față românilor. Am semnat un protocol pentru stabilitate, iar oricine lansează idei de nerespectare se poziționează pentru a risca instabilitatea țării”, a răspuns Ionuţ Stroe, când a fost întrebat cum vede varianta vehiculată de PSD pentru renegocierea protocolului de rotativă.  

În ceea ce privește argumentul PSD privind continuitatea la ministerele la care s-a făcut performanță și dacă ar ceda astfel PNL către PSD anumite ministere pe care le solicită social-democraţii, Ionuț Stroe e declarat pentru News.ro că PNL are oameni foarte buni pentru preluarea mandatelor prevăzute în protocol și că argumentul continuității doar pe unele zone unde s-au făcut performanțe nu se susține.

”PNL are oameni foarte buni pentru preluarea mandatelor prevăzute în protocol și avem încredere în parteneri că vor asigura continuitatea la cele pe care le cedează. Argumentul continuității doar pe unele zone unde s-au făcut performanțe nu se susține. În felul acesta e mai mult decât evident ca am avut un premier extrem de performant, dar asta nu înseamnă ca el ar încalcă protocolul și nu ar ceda funcția de premier.

Guvernul Ciucă a fost unul performant și asta o arată cifrele, iar în mai va fi rocada şi vom asigura continuitate pentru performanţă, dar în termenii prevăzuţi de protocol. Iar respectarea protocolului înseamnă să îl aplici cap-coadă, nu doar acolo unde îţi convine: dacă facem rotaţia premierilor, facem şi celelalte puncte discutate exact aşa cum sunt stipulate in protocol”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt, potrivit News.ro.

Întrebat dacă partenerii de la PSD au comunicat PNL şi coaliţiei acest punct de vedere, Stroe a replicat: ”Ne declarăm foarte surprinşi de canalele pe care au ales partenerii să poarte aceste discuţii, şi anume prin comunicate de presă şi nu în interiorul coaliţiei, cum era normal”.

Citește șiRotativa guvernamentală între PNL și PSD. Când se schimbă premierul în România

Paul Stănescu, despre rotativa guvernamentală: "Funcţia de premier nu poate fi negociată" 

Secretarul general al PSD Paul Stănescu a transmis miercuri, printr-un comunicat, că ”singurul punct din protocolul PSD-PNL care nu poate fi negociat este alternanţa funcţiei de premier, de la Nicolae Ciucă la preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

”Discuţiile despre menţinerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotaţiei la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens şi în sport: nu schimbi jucătorii care performează. Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare.

Din orice schimb de ministere trebuie să rezulte o formulă care să asigure în continuare buna guvernare. Dacă vom considera că este bine ca PSD şi PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliţie. Nimeni nu trebuie să refuze eficienţa guvernamentală pentru interese personale sau politice”, a transmis Stănescu.

Conform Protocolului Coaliției de Guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

Rotativa guvernamentală ar trebui să aibă loc în luna mai.

×
Subiecte în articol: PNL PSD Paul Stănescu ionut stroe
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close