Antena 3 CNN Politică Iosif Boda: Eu cred că Iliescu a fost şi este mult mai orgolios şi mai însetat de putere decât a fost Ceauşescu

Iosif Boda: Eu cred că Iliescu a fost şi este mult mai orgolios şi mai însetat de putere decât a fost Ceauşescu

Iosif Boda:  Eu cred că Iliescu a fost şi este mult mai orgolios şi mai însetat de putere decât a fost Ceauşescu
19 Noi 2016   •   17:37

Iosif Boda (70 de ani) a fost consilierul preşedintelui interimar Ion Iliescu în 1990. A rămas în preajma instituţiei prezidenţiale până în 1996, când a condus campania electorală a preşedintelui Iliescu, scrie adevarul.ro.

Astăzi, Iosif Boda vorbeşte despre evenimentele care au premers prima schimbare de putere din România postdecembristă cu lejeritatea şi înţelepciunea omului care a trăit istoria chiar în mersul ei, lăsând deoparte orice urmă de partizanat politic. Nu se teme de analize reci, spune lucrurilor pe nume. Lasă deschise ferestrele istoriei către unicul eşec electoral al preşedintelui Ion Iliescu şi povesteşte despre problemele de organizare ale campaniei electorale, dar şi despre idiosincraziile de necurmat ale candidatului. Asta a fost, istoria o fac oamenii.

În 1996 s-a gândit cineva să nu mai candideze tot Ion Iliescu?

Nu. Nimeni n-a mai îndrăznit să-i pună problema asta. Acum, trebuie să îmi dau atâta răgaz de benevolenţă, după ce din 1996 drumurile noastre s-au despărţit complet, încât să-mi permit să spun că domnul Iliescu era şi un tip foarte orgolios. De pildă, eram într-o întâlnire neoficială, la Capşa, cu Henri Wald, unul dintre cei mai mari stilişti români din toate timpurile, Silviu Brucan şi ginerele lui care stă în Statele Unite de mulţi ani. La un moment dat, Brucan ne-a spus: „Voi ştiţi care e secretul cel mai mare al lui Iliescu? Care e slăbiciunea lui cea mai mare?“. „Care?“ „Băi, e fricos!“ Eu mai degrabă aş zice ezitant, iar pentru un conducător de oşti, ezitarea este fatală. Eu, atunci, am replicat: „Nu, nea Tache – aşa-i spuneam lui Brucan – hai să împărţim lucrurile în două. Eu cred că Iliescu a fost şi este mult mai orgolios şi mai însetat de putere decât a fost Ceauşescu“.


Citeste mai mult: adev.ro/ogunv0

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu emil constantinescu
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close