Antena 3 CNN Politică Irish Times: Perioadă dificilă pentru PSD. Scepticism că Ponta, lider neexperimentat, va resuscita partidul

Irish Times: Perioadă dificilă pentru PSD. Scepticism că Ponta, lider neexperimentat, va resuscita partidul

Irish Times: Perioadă dificilă pentru PSD. Scepticism că Ponta, lider neexperimentat, va resuscita partidul
Sursa foto: Victor Ponta
14 Apr 2010   •   10:51

Social-democraţii din România trec printr-o perioadă dificilă după înfrângerea din alegerile prezidenţiale din decembrie, iar o parte din membrii de partid, dar şi românii de rând sunt sceptici că noul lider ales, Victor Ponta, are experienţa politică pentru a resuscita partidul, comentează Irish Times în ediţia online.
Tinereţea lui Ponta pare a fi un element "incomod" în jurul vilei "demodate" care găzduieşte sediul PSD în Bucureşti, remarcă Irish Times. Deşi este pasionat de baschet şi campion en titre la copiloţi în raliul României, numeroşi români sunt sceptici că ar avea experienţa politică necesară pentru a revitaliza PSD. Ponta este aşteptat să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din 2014, pe care, dacă le va pierde, a promis să nu dea vina pe "energia negativă" sau "flacăra violetă", comentează ironic publicaţia irlandeză, referindu-se la comportamentul predecesorului acestuia,. Mircea Geoană.
De altfel, publicaţia face un scurt istoric al apogeului şi decăderii atât de bruşte a fostului lider social-democrat. După ce a pierdut alegerile în 2004, PSD, care a dominat politica din România în perioada post-comunistă, a promis în decembrie că va reveni la putere într-un moment în care sondajele indicau că Mircea Geoană, avea şanse să-l învingă în alegeri pe preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu.
Trecând peste faptul că Geoană a pierdut "la limită", el a continuat să se ridiculizeze susţinând că nu a câştigat alegerile din cauză că a fost atacat cu "energie negativă", observă Irish Times. Fostul preşedinte social-democrat a afirmat că nu s-a mai putut concentra în timpul dezbaterii televizate din cauza "atacului ocult", parte a strategiei contracandidatului său de a folosi puterea mistică a "flăcării violete" prin purtarea de cravate, ciorapi şi alte accesorii vestimentare de această culoare în anumite zile importante, adaugă cotidianul.
Potrivit cotidianului irlandez, Geoană nu este un "prostănac" deoarece a reprezentat România timp de patru ani în calitate de ambasador la Washington, "declamaţia sa" evidenţiind nu numai puterea superstiţiilor în România, ci şi situaţia dificilă în care se află social-democraţii.
Deşi umilit, Geoană s-a aşteptat să rămână la conducerea Partidului Social-Democrat cu ocazia congresului din februarie. Trei vrăjitoare, care au participat la reuniunea extraordinară pentru a izgoni puterea malefică a flăcării violete, i-au prevestit victoria. În cele din urmă, a pierdut în faţa lui Victor Ponta, în vârstă de 37 de ani, care s-a autointitulat "enervant de tânăr" pentru a conduce un partid politic "bântuit de fantomele partidului dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, pe ruinele căruia s-a clădit după revoluţia din 1989".
În prezent, PSD este zguduit şi de fenomenul migraţiei politice, remarcă Irish Times. O serie de parlamentari social-democraţi au demisionat din partid şi au format un grup de independenţi, dispus să coopereze cu Guvernul de centru-dreapta format din aliaţi ai lui Traian Băsescu, subliniază Irish Times. Reputaţia PSD de partid corupt a devenit un subiect controversat la câteva săptămâni de la preluarea conducerii de către Ponta, odată ce Parlamentul a votat urmărirea unui senator acuzat de corupţie, mai amintesc jurnaliştii irlandezi.
Antena3.ro



×
Subiecte în articol: PSD Victor Ponta pierderi alegeri resuscitare
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close