Antena 3 CNN Politică Iulian Chifu: Cum şi-ar putea imagina cineva că România ar putea avea şi asistentul SG şi Secretarul General al NATO?

Iulian Chifu: Cum şi-ar putea imagina cineva că România ar putea avea şi asistentul SG şi Secretarul General al NATO?

Iulian Chifu: Cum şi-ar putea imagina cineva că România ar putea avea şi asistentul SG şi Secretarul General al NATO?
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Mai 2013   •   11:50
Consilierul prezidenţial Iulian Chifu susţine că România nu poate avea şi adjunctul secretarului general al NATO şi postul de secretar general, el arătând totodată că zvonul privind desemnarea lui Traian Băsescu în acest post risca să pericliteze numirea lui Sorin Ducaru.
"Şi nu se mai termină. Referirile la "un român" ca Secretar General al NATO. Nici acum, când Sorin Ducaru a fost desemnat pentru un mandat de 3 ani assistent Secretary General, adică adjunct. Cum şi-ar putea imagina cineva că România ar putea avea şi assistentul SG, şi Secretarul General al NATO care are 28 de state membre?", a comentat Iulian Chifu pe Facebook.
El susţine şi că lansarea zvonului original ce-l viza pe Traian Băsescu risca să pericliteze obţinerea de către România a postului de asistent SG din raţiuni de imagine şi politică internă. 
"Dacă Preşedintele pleca în 15 luni la NATO, nu mai înseamnă nimic în politica românească, deci construcţia legată de Fundaţia Mişcarea Populară şi interesul arătat de populaţie, respectiv susţinerea publică ar fi inutile", adaugă Iulian Chifu.
În opinia sa, este şi "cea mai mare impoliteţe" să-l întrebi pe cineva în funcţie (încă vreo 15 luni) cine îi va succeda. "Ca şi cum activitatea sa nu mai contează, nu a contat, şi e aşteptat deja succesorul său", consideră Chifu, care apreciază că întrebările obsesive nu vin de la media, pentru că prea erau "servite".
"Politică dâmboviţeană de nivel scăzut, cu vagi urme de politică de partid, care riscă să ne decredibilizeze ca ţară şi să ne afecteze obiective naţionale", mai scrie consilierul prezidenţial pe Facebook.
"Ştirea era că avem assistent Secretary General al NATO român, pe ambasadorul Sorin Ducaru!(Felicitări Sorin!) O ştire eminamente pozitivă şi un efort la care au contribuit autorităţile române. Ştirea rămasă în spaţiul public este întrebarea dacă viitorul Secretar General de peste 15 luni va fi un român, cu insinuarea Preşedintelui Băsescu ca nume, demers parte a unor manevre de politică internă. Să le mai comparăm???", mai scrie Chifu.
România nu a declanşat, în acest moment, nicio procedură diplomatică sau de altă natură pentru funcţia de secretar general NATO, a declarat, vineri, după întâlnirea cu Anders Fogh Rasmussen, preşedintele Traian Băsescu, menţionând că actualul deţinător al funcţiei mai are un an şi jumătate de mandat, conform Mediafax.
Actualul secretar general al NATO a fost întrebat, la declaraţia de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele României, dacă este de părere că succesorul său la conducerea Alianţei poate fi un român.
Preşedintele Băsescu a intervenit, ţinând să spună că România nu a declanşat proceduri diplomatice sau de altă natură în acest sens.
"România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi este foarte grăbită", a spus Băsescu.
La rândul său, Rasmussen a subliniat ca este prematură discutarea acestei probleme, inclusiv a numelor care ar putea fi potrivite pentru a ocupa funcţia. 
"Mandatul meu nu va expira până la sfârşitul lui iulie 2014 şi cred că e mult, mult prea devreme pentru a începe discuţiile despre cine ar putea fi succesorul meu. Dar pot spune că sunt mulţi politicieni talentaţi în statele membre aliate care pot îndeplini acest post, dar consider că trebuie să aşteptăm ca să discutăm această chestiune. Din punctul meu de vedere, eu mă concentrez pe ceea ce fac în acest moment", a afirmat Rasmussen.
 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close