Antena 3 CNN Politică Jocul riscant al profesorului Alexandru Rafila! Candidează sau nu la Primăria Capitalei? Răspunsul surprinzător al acestuia și rolul fostului șef al SIE

Jocul riscant al profesorului Alexandru Rafila! Candidează sau nu la Primăria Capitalei? Răspunsul surprinzător al acestuia și rolul fostului șef al SIE

O informație aruncată în piața inițial pe surse a zguduit puternic scena politică. Profesorul Alexandru Rafila candidează la Primăria Capitalei din partea Pro România. Acesta s-a remarcat în perioada crizei COVID-19 ca o voce puternică, un comunicator foarte bun, care a reușit să crească mult în imagine în aceste luni.

Jocul riscant al profesorului Alexandru Rafila! Candidează sau nu la Primăria Capitalei? Răspunsul surprinzător al acestuia și rolul fostului șef al SIE
Sursa foto: Antena 3
23 Iul 2020   •   18:11

Puțini își amintesc că profesorul Alexandru Rafila, care este și şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, dar și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății chiar de Victor Ponta. Așa că jocurile politice, în care pare a fi implicat nu sunt o surpriză pentru nimeni.

Mai multe surse au dezvăluit pentru Antena3.ro că acesta nu a fost străin nici de loviturile de imagine aplicate celebrului medic infecționist Adrian Streinu Cercel, căruia i-ar fi dorit locul la conducerea Institutului Matei Balș din Capitală.

Generalul Silviu Predoiu sau Victor Ponta?

Aceleași surse au spus pentru Antena3.ro că generalul Silviu Predoiu, fostul șef al SIE și actual consilier al lui Victor Ponta ar fi venit cu ideea candidaturii lui Alexandru Rafila la Primăria Capitalei, culmea pentru a-l favoriza pe Nicușor Dan. Mare parte din voturile pe care medicul le-ar câștiga ar veni de la electoratul de stânga, adică de la publicul Gabrielei Firea.

Contactat de Antena3.ro, Silviu Predoiu nu a dorit să comenteze informația.

În același timp, Victor Ponta joacă dur și încearcă să obțină cât mai multe de la PSD pentru a renunța la o candidatură Pro România la București, dar nu prea are sorți de izbândă întrucât liderii din teritoriu se opun cu vehemență.

„Pro România va avea candidaţi la Primăria Capitalei, la primăriile de sector şi îi anunţăm săptămâna viitoare, probabil cu Robert Negoiţă. Ne-am unit forţele cu Robert”, a spus Victor Ponta, la TVR 1. Despre candidatura lui Alexandru Rafila, niciun răspuns clar, doar fitile aruncate pe piață: „M-aş bucura, pentru că am o părere foarte bună despre domnia sa”.

Declarația lui Alexandru Rafila

Aflat în vacanță, profesorul Alexandru Rafila nu a dorit nici să confirme, nici să infirme informația legată de candidatura sa, în schimb a acceptat să ofere declarații către Realitatea Plus legate de numărul mare de infectări. Deci lipsa unui răspuns concret și clar nu avea legătură cu vacanța, ci cu jocurile politice care sunt în plină desfășurare. Va candida sau nu Alexandra Rafila la Primăria Capitalei? Probabil nu, dar în acest moment este un instrument foarte bun de negociere în ecuația puterii.

Ce a spus Alexandru Rafila? Nimic despre candidatura sa.

”Eu cred că trebuie să regândim modul în care transmitem mesajele. Noi încet, încet am ajuns pe primul loc în UE în ceea ce priveste incidența infectărilor cu noul coronavirus. Oameni trebuie să respecte acele măsuri recomandate, iar instituțiile de sănătate publică să controleze focarele. Să putem înregistra în două-trei săptămâni un trend descrescător.

Nu e nimeni profet în ceea ce privește evoluția pandemiei. Scenariile trebuie să răspundă oricărei evoluții locale. 

Vor scădea cazurile numai în condițiile în care populația va respecta măsurile, s-a dovedit eficiența în această privință. Depinde de noi dacă situația se stabilizează, problema o rezolvă cetățeni acestei țări și, bineînțeles, o coordonare bună a autorităților”, a spus Alexandru Rafila la Realitatea PLUS.

Revenim la starea de urgență?

”Eu sper să nu ajungem la această situație. Nu atât numărul de cazuri este important, cât numărul de cazuri grave și capacitatea de a trata acești pacienți. Dacă numărul de cazuri în terapie intensivă crește proporțional cu numărul de cazuri noi, este de urmărit cu foarte mare atenție”, a mai spus Alexandru Rafila.

×
Subiecte în articol: candidat primaria capitalei
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close