Antena 3 CNN Politică Karl Nehammer va respinge aderarea României la Schengen, chiar la Congresul PPE de la Bucureşti

Karl Nehammer va respinge aderarea României la Schengen, chiar la Congresul PPE de la Bucureşti

Karl Nehammer va respinge, în numele partidului ÖVP (Partidul Popular Austriac), aderarea României la Schengen, chiar la Congresul PPE de la Bucureşti.

Karl Nehammer va respinge aderarea României la Schengen, chiar la Congresul PPE de la Bucureşti
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    06 Mar 2024   •   15:14

ÖVP, membru al Partidului Popular European, ar urma să respingă, în cadrul congresului PPE de la București, includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer, membru al ÖVP, va vorbi în numele Austriei la Congresul PPE.

Reprezentanții Partidului Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, s-au reunit pentru două zile, miercuri și joi, la București, pentru a-și alege candidatul la președinția Comisiei Europene și pentru a-și adopta programul electoral.

Potrivit secretarului general al ÖVP, Christian Stocker, delegații acestei formațiuni politice vor vota împotriva manifestului PPE. Motivele sunt mai multe "linii roșii", cum ar fi aprobarea cerută a energiei nucleare în Austria sau extinderea Schengen, notează Mediafax.

"Avem poziții clare ca partid popular și în Europa, ne ținem de acest lucru și nu ne putem abate de la el. Manifestul conține multe propuneri bune și puncte importante, dar există și câteva linii roșii pentru noi. Nu putem fi de acord cu energia nucleară în Austria. Suntem și rămânem împotriva energiei nucleare", a declarat Christian Stocker.

De asemenea, ÖVP se opune abolirii principiului unanimității în domeniul politicii externe și de securitate, arată publicația online kurier.at.

O altă linie roșie pentru ÖVP este eliminarea planificată a motorului cu combustie: „Aceasta este una dintre pozițiile noastre cheie în politica europeană și lipsește din manifestul PPE. Suntem în favoarea deschiderii tehnologice și împotriva interdicțiilor", a spus Stocker.

ÖVP respinge, de asemenea, includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, așa cum cer cele două țări: "Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul și nu trebuie să trecem cu vederea acest lucru", a declarat Stocker într-un comunicat.

Într-o notă pozitivă, el a subliniat că unele dintre cererile ÖVP, de exemplu în lupta împotriva migrației ilegale, au fost incluse în conceptul de țări terțe sigure.

Pe de altă parte, potrivit programului Congresului PPE, cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) va vorbi joi după-amiază la București în numele Austriei.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close