Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: "Dacă mâine Austria se va abține la vot, nu ar împiedica aderarea României la Schengen"

Kelemen Hunor: "Dacă mâine Austria se va abține la vot, nu ar împiedica aderarea României la Schengen"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că, dacă Austria se va abține mâine de la vot în privința aderării României și Bulgariei la Schengen, acest lucru ar însemna doar o amânare până în martie 2023.

Kelemen Hunor: "Dacă mâine Austria se va abține la vot, nu ar împiedica aderarea României la Schengen"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Mia Lungu    |    07 Dec 2022   •   21:07

Kelemen Hunos spune că e nevoie de o decizie din punct de vedere politic în ceea ce priveşte aderarea la Schengen care să întărească solidaritatea europeană şi nu să o slăbească.

"La reuniunea de mâine a miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), unde se va discuta despre aderarea României la Schengen, Austria va putea, în continuare, să utilizeze abţinerea strategică.

Acest lucru nu ar împiedica aderarea României la Schengen, ci ar însemna doar că, din punct de vedere tehnic, aceasta ar putea avea loc la sfârşitul lunii martie 2023. Acest lucru presupune, desigur, că va exista un vot separat în cazul fiecărei ţări şi că aderarea României nu este legată de cea a Bulgariei.

Acum este mare nevoie de o decizie din punct de vedere politic care să întărească solidaritatea europeană şi nu să o slăbească", a transmis Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai adăugat că România îndeplinește toate criteriile tehnice în privinţa aderării la spațiul Schengen: "Aderarea la Schengen este în interesul tuturor cetăţenilor români, inclusiv al nostru, al maghiarilor din România".

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close