Antena 3 CNN Politică Vicepremierul Kelemen Hunor, întrebat de unde îşi cumpără pâine atunci când se închid magazinele la ora 18. "De nicăieri!"

Vicepremierul Kelemen Hunor, întrebat de unde îşi cumpără pâine atunci când se închid magazinele la ora 18. "De nicăieri!"

Libertatea de a protesta şi de a participa la adunări publice nu va fi îngrădită iar măsura închiderii magazinelor la ora 18 în funcţie de rata de infectare urmează să fie rediscutată în Guvern, în funcţie de eficacitatea dovedită, spune vicepremierul Kelemen Hunor într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3

Vicepremierul Kelemen Hunor, întrebat de unde îşi cumpără pâine atunci când se închid magazinele la ora 18. "De nicăieri!"
01 Apr 2021   •   19:15

Kelemen Hunor: Protestele nu vor fi îngrădite dar discursurile de incitare la ură nu pot fi acceptate

Kelemen Hunor: Libertatea de a protesta, de exprima opinia faţă de hotărârile guvernului, libertatea de adunare nu vor fi îngrădite. Este un drept fundamental, fiecare are dreptul să protesteze şi să spună ce crede despre lume, despre viaţă, despre guvern.

Pe de altă parte, nu se poate accepta violenţa verbală. Ştim din istorie că violenţa verbală, agresiunea verbală sunt urmate de agresiune fizică de foarte multe ori iar vandalismul nu poate fi acceptat. Orice tip de agresiune, de vandalism trebuie respins şi sancţionat categoric.

Kelemen Hunor: Societatea trebuie să spună 'Stop!' la discursul urii. Altfel, nu ştim unde va fi capătul drumului

Am văzut sloganuri care n-au nicio treabă cu pandemia, cu restricţiile, cu deciziile guvernamentale. Să dai vina pe evrei, pe unguri, pe musulmani, să strigi, ca la Piteşti, 'Afară cu ungurii din ţară!' şi după aceea să le strigi medicilor că sunt asasini chiar nu se poate accepta şi ori va spune societatea românească 'Stop!' la astfel de discursuri, ori nu se ştie unde va fi capătul drumului.

Politicienii trebuie să decidă ce fel de măsuri iau. Nu se iau astfel de măsuri cu bucurie, pentru că nu sunt măsuri populare (...) Oamenii sunt furioşi, oamenii au obosit şi au dreptate când aşteaptă explicaţii şi argumente raţionale pentru anumite decizii. Şi dacă a greşit guvernul, a greşit prin felul în care a explicat de ce au fost luate aceste măsuri...

Kelemen Hunor: Măsurile sunt corecte, dar trebuie mai multă comunicare

Trebuie mai multă comunicare, mai multă predictibilitate, dar măsurile sunt corecte. Dacă unele trebuie corectate, putem corecta, nu e nicio problemă. Valul 3 acum vine peste noi. Vom avea 3-4 săptămâni dure, grele şi trebuie spus acest lucru. 

Reporter: În spaţiul public s-a vorbit de relaxarea unor restricţii. Are de gând guvernul să revină asupra unor restricţii, cum ar fi închiderea magazinelor la ora 18 sau interdicţia de circulaţie după ora 20?

Kelemen Hunor: E o discuţie aici, în legătură cu închiderea magazinelor la ora 18. Trebuie văzut cum e. Raţionamentul specialiştilor a fost ca interacţiunea oamenilor să fie mai scurtă. Însă, vezi că într-un timp mai scurt se aglomerează... Oamenii care ies de la serviciu la ora 16.30 - 17 de la serviciu trebuie să meargă să îşi facă cumpărăturile, deci se creează aglomeraţie.

Kelemen Hunor: Sunt lucruri care pot fi corectate, nu sunt din Sfânta Scriptură

Într-adevăr, sunt lucruri care trebuie discutate, care pot fi corectate, că nu sunt scrise în Sfâna Scriptură. Acest lucru urmează să fie discutat în guvern. 

Reporter: Se vorbeşte despre redeschiderea sălilor de fitness cu efectuarea de teste antigen la intrare. HoReCa propunea, de asemenea, redeschiderea restaurantelor, tot pe baza efectuării de teste antigen. Se gândeşte guvernul să asculte aceste propuneri?

Kelemen Hunor: E prea devreme să aruncăm la coş măsurile adoptate

Kelemen Hunor: Toate propunerile au fost şi vor fi discutate

 În condiţiile în care măsurile au fost decise acum o săptămână şi sunt în vigoare de duminică, e mult prea devreme să spunem astăzi că, de mâine, le aruncăm la coş.

Trebuie să vedem efectele. Nu ştim ce urmează. Deci, să nu aşteptaţi de la mine sau de la noi să spunem astăzi exact invers faţă de cum am spus ieri. 

Reporter: Dumneavoastră de unde vă veţi cumpăra pâine, în condiţiile în care magazinele se închid la ora 18 şi ieşiţi de la serviciu?

Kelemen Hunor: E o întrebare la care răspunsul este foarte simplu: de nicăieri, dacă sunt închise magazinele. Este una dintre chestiunile care trebuie văzut dacă funcţionează sau nu funcţionează.

Kelemen Hunor: Nicio discuţie în Guvern despre certificatul verde

Reporter: Ce minister se va ocupa, în România, de certificatul verde şi ce instituţie îl va emite?

Kelemen Hunor: Nu există nicio discuţie. Deocamdată, discuţiile sunt la nivelul Comisiei Europene şi vorbim despre o formă digitală care poate fi citită şi scanată peste tot în Europa, deci suntem foarte departe de a stabili care instituţie se ocupă de aşa ceva.

Reporter: În timp ce guvernul impune noi restricţii, doi miniştri au fost surprinşi fără mască în spaţiul public. De ce există dublă măsură?

Kelemen Hunor: Vor plăti amenda. Vă spun eu: astăzi se închide acest capitol cu cei trei care, în spaţii publice, în interacţiune cu ceilalţi, n-au purtat masca. Vlad Voiculescu, Raluca Turcan şi Novak (Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, UDMR, n.r.).

Kelemen Hunor: Carantinarea Capitalei va fi decisă de Comitetul municipal coordonat de prefect

Reporter: Dacă rata de infectare în Capitală depăşeşte 7,5 la mie intrăm în carantină?

Kelemen Hunor: Asta o va spune Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă coordonat de prefect şi de specialişti. Nu vom spune noi ce se va întâmpla. Trebuie respectate regulile în vigoare.

Am spus cu toţii, de la preşedinte până la miniştri, de la premier până la toţi cei implicaţi, că nu dorim şi nu avem în vedere un lockdown la nivel general acolo unde există un focar, acolo unde există probleme.

Asta am spus încă de anul trecut: trebuie o abordare nuanţată, punctuală. Dacă apare o problemă undeva, acolo trebuie izolată şi rezolvată problema. Nu izolezi toată ţara.

Reporter: Există probleme în coaliţie?

Kelemen Hunor: Dacă vedeţi unanimitate în guvern, să vă puneţi întrebări

Kelemen Hunor: Nu există. Sunt discuţii normale. Dincolo de faptul că suntem trei partide, fiecare om are o abordare proprie, percepe realitatea într-un anumit mod. Sunt dezbateri, da.

Să nu vă aşteptaţi la unanimităţi. Dacă vedeţi unanimităţi într-un guvern, să vă puneţi un mare semn de întrebare. Nu sunt tensiuni şi conflicte. 

Reporter: Miniştri care nu se ridică la nivelul aşteptărilor coaliţiei?

Kelemen Hunor: După 100 de zile nu se pune problema. Suntem la început de drum. Fiecare a făcut, în această perioadă, un efort uriaş să îşi îndeplinească misiunea şi dezideratele.

Am avut şi o perioadă de foc, dacă putem spune aşa. Nu se face bilanţ după trei luni.

 

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close