Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor s-a săturat de criza politică și a decis să pună piciorul în prag. Mesajul clar transmis liberalilor

Kelemen Hunor s-a săturat de criza politică și a decis să pună piciorul în prag. Mesajul clar transmis liberalilor

Kelemen Hunor a declarat joi, în cadrul Conferinţei Aleşilor Locali ai Uniunii, de la Târgu Mureş, că în acest moment criza coaliţiei nu are o soluţie, întrucât niciuna dintre părţi nu cedează până ce nu se termină alegerile în cele două partide, PNL şi USR PLUS.

Kelemen Hunor s-a săturat de criza politică și a decis să pună piciorul în prag. Mesajul clar transmis liberalilor
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    16 Sep 2021   •   19:45

"În ambele partide sunt alegeri pentru preşedinte. USR a şi început alegerile online, după o jumătate de zi şi-au dat seama că nu se poate aşa ceva, pentru că alegerile sunt fraudate, votează unii oameni fără drept de vot, pentru că aşa este sistemul online. Trebuie să vă spun că ei urgentează să introducem votul prin internet pentru alegerile generale. Noi am zis nu. Şi în PNL campania electorală a fost dusă la adâncimi nemaivăzute (...) În ţara asta, criza coaliţiei nu are o soluţie în acest moment, fiindcă niciuna dintre părţi nu poate lăsa de la sine, până ce nu se termină alegerile în cele două partide. Motiv pentru care noi solicităm partenerilor ca în următoarele două-trei săptămâni să înceteze să mai sape tranşeele, să nu facă afirmaţii care adâncesc şi mai mult această criză. Orice soluţie necesită un compromis, compromis din partea celor mari şi compromis din partea celor mici. Bineînţeles că întotdeauna cel mai mare trebuie să facă un compromis mai mare, dar nu ne putem imagina o coaliţie altfel", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Liderul UDMR a spus că a propus ca, din luna octombrie, după încheierea alegerilor interne din USR PLUS, să existe noi discuții și negocieri între cele trei partide.

"Noi am propus ca, după 5-6 octombrie, după ce se va fi terminat votul secret în USR şi se va decide cine va conduce partidul - liberalii hotărăsc la sfârşitul săptămânii viitoare - atunci să ne aşezăm să stăm la discuţii pentru că pentru noi trebuie să existe o majoritate transparentă la cârmă. Sunt convins că dacă ţelurile comune şi răspunderea faţă de ţară primează, atunci putem să restaurăm această coaliţie. Nu noi am provocat această criză, nu e sigur că noi trebuie să o soluţionăm", a spus Kelemen Hunor.

PNL e gata de guvern minoritar cu UDMR. Ce condiții pune PSD pentru sprijin - surse

Anunțul zilei vine de la CCR care a anunțat că soluția pentru moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu va fi dată după congresul PNL, mai exact pe data de 28 septembrie. Între timp, se fac tot felul de scenarii.

Ultima informație este că PNL nu mai dorește deloc guvern cu USR-PLUS, iar în aceste momente se fac tot felul de negocieri pentru un guvern minoritar susținut de Partidul Social Democrat. Nu oricum, pentru că PSD impune o serie de condiții pentru un astfel de scenariu.

Sunt trei scenarii pe care le iau în calcul liberalii și pentru care lucrează și duc negocieri în această perioadă, chiar înainte de congresul PNL de pe 25 septembrie. Două dintre scenarii sunt cele mai probabile, dar care prevăd că USR-PLUS nu va mai intra la guvernare.

"Mai este însă un scenariu, cel mai probabil, care presupune refacerea coaliției de guvernare, PNL, USR-PLUS și UDMR, însă doar dacă cei din USR-PLUS vor accepta mai puține ministere decât în primăvară și doar cele pe care le vor da liberalii", a spus reporterul Antena 3 Vasile Marcu.

Celelalte două scenarii presupun că USR-PLUS nu mai intră la guvernare, va fi un guvern minoritar PNL-UDMR, susținut în Parlament de PSD, care însă pun niște condiții, iar una dintre aceste condiții este ca o parte dintre ministerele importante precum Sănătatea, Transporturile, Fondurile Europene, să nu aibă miniștri politici, ci personalități publice sau tehnocrați în acele posturi.

"O altă condiție pe care o pun social-democrații este ca una dintre președințiile camerelor, fie că este vorba de Senat sau Camera Deputaților, să fie asigurată de cineva de la PSD. În plus, să mai primească șefia comisiilor parlamentare de specialitate și la Senat, dar și la Camera Deputaților, cât și posturi în deconcentratele din teritoriu, acolo unde erau înainte cei de la USR-PLUS", a mai spus Vasile Marcu.

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close