Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: Scandalul diplomelor bilingve de la Mureş, generat de un om care nu înţelege multe din secolul XXI

Kelemen Hunor: Scandalul diplomelor bilingve de la Mureş, generat de un om care nu înţelege multe din secolul XXI

Kelemen Hunor: Scandalul diplomelor bilingve de la Mureş, generat de un om care nu înţelege multe din secolul XXI
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Iun 2013   •   15:16
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că acordarea unor diplome bilingve absolvenţilor de liceu nu încalcă nicio lege, iar acestea nu sunt mai puţin oficiale sau valabile decât alte atestate, scandalul de la Târgu Mureş fiind generat de "un om care nu înţelege prea multe lucruri din secolul XXI".
Întrebat, sâmbătă, la Bistriţa, despre scandalul diplomelor bilingve de la Târgu Mureş, Kelemen Hunor a afirmat că acestea nu încalcă vreo lege şi nici nu sunt "mai puţin oficiale sau valabile" decât alte atestate, conform Mediafax.
"Legat de scandalul diplomelor bilingve, nu cunosc detalii. Am citit în presă, dar, cum nu am detalii, nu vreau să intru în speculaţii. Din punctul meu de vedere, diplomele bilingve sunt în regulă. Nu încalcă nicio lege, nicio prevedere legală şi o diplomă bilingvă nu este mai puţin oficială şi mai puţin valabilă decât altă diplomă, mai ales dacă vorbim de şcoli cu predare în limba maghiară. Nu mi se pare că cineva are de pierdut dacă pe diplomă scrie şi în română, şi în maghiară, de ce nu şi în engleză", a declarat preşedintele UDMR.
Întrebat care crede că este substratul acestui scandal, Kelemen Hunor a spus: "Acolo este un senator fost prefect care are tot felul de iniţiative. A făcut un scop din a ataca şi a propune tot timpul fel de fel de lucruri ciudate".
"Mie nu-mi plac tensiunile artificial create şi lucrurile care nu au niciun fel de substrat. Aici nu văd substratul, nu văd problema. Până la urmă, dacă noi spunem că vrem în UE în continuare, dacă vrem o integrare politică mai puternică, dacă noi considerăm că în UE toate etniile, toate limbile, toate religiile au aceeaşi valoare, atunci asta (regula aceasta - n.r.) trebuie să fie valabilă şi în România. Deci chiar ce se întâmplă în acest moment e doar în mintea unui om care nu înţelege prea multe lucruri din secolul XXI", a afirmat Kelemen Hunor. 
Senatorul PDL Marius Paşcan a cerut, joi, demisia şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan, acuzând că instituţia a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, fără "legătură cu legislaţia României".
Senatorul a precizat că ISJ Mureş a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, prezentând o astfel de diplomă - scrisă în română şi maghiară, fără stemă şi fără tricolor -, care a fost distribuită Liceului Tehnologic "Ion Vlasiu" din Târgu Mureş. 
Potrivit lui Paşcan, documentele respective nu au "niciun fel de legătură cu legislaţia în vigoare a României" şi sunt ilegale.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a postat, joi seară, pe site-ul său, un comunicat în care preciza că diplomele distribuite în licee "nu au fost concepute şi elaborate" de instituţie, care nu este responsabilă de distribuirea acestora în unităţile de învăţământ din judeţ, "drept dovadă, lipsa însemnelor statului român şi ale ISJ Mureş".
Totodată, şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, declara că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său, Ilyes Ildiko, "dar nu în calitate de inspector general adjunct". 
Vineri, reprezentanţii UDMR Mureş s-au declarat "revoltaţi şi consternaţi" de "atitudinea naţionalistă şi xenofobă" a senatorului PDL Marius Paşcan, preşedintele organizaţiei, Brassai Zsombor, spunând că "vremea isteriilor a trecut în Târgu Mureş".
 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close