Antena 3 CNN Politică Kelemen: Protestatarii de extremă dreapta din Ungaria să manifesteze în Ungaria, nu la noi

Kelemen: Protestatarii de extremă dreapta din Ungaria să manifesteze în Ungaria, nu la noi

Kelemen: Protestatarii de extremă dreapta din Ungaria să manifesteze în Ungaria, nu la noi
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    11 Mar 2014   •   17:12
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, marţi, că protestatarii de extremă dreapta din Ungaria ar fi trebuit să manifesteze în Ungaria, şi nu în România, nici la Târgu Mureş şi nici în alte localităţi.
 
"Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi principii democratice trebuie să se delimiteze.", a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului", potrivit Agerpres.
 
Referitor la evenimentul propriu-zis, Kelemen a menţionat că acesta este un eveniment istoric, care nu are nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare. 
 
"S-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare, dar eu nu sunt de acord ca să vină oamenii din Ungaria, nici Jobbik, nici alte organizaţii, şi să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi. Punct", a adăugat Kelemen Hunor.
 
Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând "Hungaria", "Să piară Trianonul" şi "Autonomia".
 
În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei "64 de Comitate" (HVIM) s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.
 
"Conform legii, după ce vom identifica persoanele care au încercat să comită anumite acte neconforme legii, vom sancţiona. Deocamdată n-am dat nicio sancţiune. Legea ne permite să identificăm întâi persoanele, ca să le putem sancţiona. Au fost filmări, există filmări şi vom analiza imaginile şi vom identifica persoanele", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş, Daniel Manea.
 
El a precizat că la manifestaţie au fost mobilizaţi aproximativ o sută de jandarmi, care nu au fost nevoiţi să intervină în forţă.
 
La rândul său, prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a declarat, marţi, că unii dintre participanţii la "marşul secuilor", respectiv reprezentanţi ai organizaţiei "64 de Comitate", au încercat să provoace forţele de ordine, adăugând că astfel de "plimbări prin oraş cu solicitări de rupere a pământului românesc" ar trebui interzise.

"Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbikul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), a afirmat prefectul de Mureş, Corneliu Grosu.
 
Mitingul de la Târgu Mureş a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti - 10 martie, când sunt comemoraţi trei secui martiri executaţi în 1854. CNS a cerut şi aprobare pentru un marş de la monument şi până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat de Primăria Târgu Mureş.

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor Ungaria
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close