Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, despre aderarea la Spațiul Schengen: "Nu există nicio asumare concretă a vreunei date"

Klaus Iohannis, despre aderarea la Spațiul Schengen: "Nu există nicio asumare concretă a vreunei date"

Klaus Iohannis a precizat astăzi că nu există nici o asumare concretă a vreunei date în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

de Ioana Mircea    |    27 Mar 2023   •   17:09

Klaus Iohannis a susținut astăzi în cadrul unei declarații comune de presă cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Palatul Cotroceni că în acest moment nu există o dată concretă la care România va putea deveni membră a spațiului Schengen Totuși el speră că acest lucru să se întâmple până la sfârșitul acestui an.

„Nu există nicio asumare concretă a vreunei date, din iunie sau octombrie, însă ambiția mea, a noastră e să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România.

Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România”, adaugă șeful statului. „Pentru noi în continuare aderarea la Spațiul Schengen rămâne un obiectiv național și suntem toți foarte implicați pentru a ajunge la acest rezultat. Este un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți", a spus Klaus Iohannis.

Citește și: Klaus Iohannis: "România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen"

De asemenea, șeful statului a precizat că România nu are nimic de demonstrat, iar cauza întârzierii acesteia în spațiul Schengen ar fi de fapt o problemă de migrație.

"Toată lumea a acceptat că România este pregătită, îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România, este legată de migrație, de felul în care în Europa este tratat Spațiul Schengen și frontierele Schengen.

Foarte multe țări și-au închis de facto frontierele Schengen. Asta face negocierea foarte complicată, fiindcă noi nu trebuie să dovedim nimic, însă avem o situație legată de migrație, unde sigur noi putem să intervenim cât se poate. Noi putem să gestionăm migrația care ar veni prin zona noastră și o facem foarte bine”, a precizat Klaus Iohannis.

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close