Antena 3 Politică Klaus Iohannis, declarație importantă la Roma: Ne dorim consolidarea exporturilor

Klaus Iohannis, declarație importantă la Roma: Ne dorim consolidarea exporturilor

16 Oct 2018   •   14:20
Klaus Iohannis, declarație importantă la Roma: Ne dorim consolidarea exporturilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Roma, că autorităţile de la Bucureşti îşi doresc consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană. 

"Este de apreciat faptul că se înregistrează o creştere remarcabilă a activităţii antreprenoriale a cetăţenilor români din Italia. Sunt zeci de mii de companii înfiinţate de români în Italia. (...) De cealaltă parte, întreprinzătorii italieni sunt deosebit de activi în România, cu investiţii directe de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Această cifră plasează Italia pe primul loc în topul ţărilor de origine ale antreprenorilor care au înfiinţat companii în România şi pe locul cinci în clasamentul investiţiilor străine în economia noastră. Ne dorim consolidarea exporturilor româneşti cu tradiţie pe piaţa italiană, din partea unor industrii precum cea auto, a maşinilor şi echipamentelor electrice şi automatizărilor, industria confecţiilor sau a mobilei. Totodată, încurajăm interesul investiţional pentru domenii precum IT&C, sectorul agroalimentar bio, turism sau servicii financiare", a afirmat Iohannis, la o întâlnire cu reprezentanţii Confederaţiei patronatelor italiene. 

Potrivit şefului statului, comunitatea românească din Peninsulă, care cuprinde peste 1,2 milioane de cetăţeni, "contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei, dar şi a societăţii italiene". 

"Salut şi aportul importantei şi numeroasei comunităţi italiene din România la prosperitatea ţării noastre. Italia, una dintre cele mai mari economii globale şi cea de a treia economie a Zonei Euro, este cel de-al doilea partener comercial al României, iar schimburile comerciale arată o tendinţă consistentă de creştere. În evaluarea specialiştilor, acest trend va continua. Doar în prima jumătate a acestui an valoarea schimburilor a fost de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu perspectiva de a depăşi 15 miliarde de euro pentru anul 2018, ceea ce reprezintă cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani", a arătat Iohannis. 

Totodată, preşedintele a spus că România înregistrează o creştere economică estimată să atingă 4 sau chiar 5% în acest an, iar economia noastră oferă o serie de avantaje competitive şi programe de sprijin. 

"Italia beneficiază de o puternică tradiţie antreprenorială şi tocmai de aceea vă încurajez pe dumneavoastră, oamenii de afaceri italieni şi români din Italia, să exploraţi avantajele competitive ale economiei României. Mă refer în special la sectoare precum cel energic, al producţiei industriale sau IT&C, comerţ şi servicii, domenii care au figurat şi pe agenda Summitului celor Trei Mări, pe care România l-a găzduit, cu succes aş putea spune, recent. Dumneavoastră, oamenii de afaceri români din Italia, aveţi un rol important în a aduce sau a repatria (...) experienţa şi spiritul întreprinzător pe care l-aţi dobândit aici. Mai mult, vă invit să îi antrenaţi în acest demers şi pe partenerii dumneavoastră italieni şi să deveniţi, astfel, (...) veritabili ambasadori de afaceri ai României", a mai afirmat Iohannis. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close