Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, întâlnire cu studenţii străini: Este nevoie de reformarea sistemului de educaţie

Klaus Iohannis, întâlnire cu studenţii străini: Este nevoie de reformarea sistemului de educaţie

Klaus Iohannis, întâlnire cu studenţii străini: Este nevoie de reformarea sistemului de educaţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Ian 2015   •   19:14
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întâlnire cu studenţii străini, joi seară. Preşedintele a ţinut să puncteze importanţa educaţiei, care ar trebui să devină un pilon al societăţii române.
 
"Sunteţi deja câteva mii de oameni din peste 50 de ţări, care faceţi cinste României. S-ar putea spune multe cuvinte de apreciere, cu siguranţă le meritaţi. Voi spune însă doar două: Performanţă şi patriotism. Performanţa, devenită deja un mod de a fi şi patriotismul, care nu epatează, ci se manifestă în fapt. Cred că acestea descriu cel mai bine ce sunteţi şi ce faceţi. Există valori, există exemple, trebuie doar să privim dincolo de ceea ce sare mai repede în ochi şi să ascultăm dincolo de zgomot. Trebuie să avem curajul să le recunoaştem şi să le promovăm. Finaliştii competiţiei pentru excelenţă academică în străinătate sunt ei înşişi modele. Sunt dovada că tinerii pot deveni repere în societate." 
 
Iohannis a punctat că valori au existat întotdeauna în România, dar nu au fost preţuite. 
 
"Există în toate domeniile oameni deosebiţi care pot reprezenta modele. Nu ei au lipsit, nouă ne-a lipsit preocuparea. Noi nu i-am preţuit pe măsură. Noi adică cei din poziţiile de decizie, unde există şansa de a schimba această stare de fapt. Din această perspectivă, trei lucruri sunt esenţiale. În primul rând, este nevoie să redescoperim modelele şi reperele, să le scoatem la lumină şi să le respectăm. Dacă vrem să construim ceva durabil, trebuie să asumăm performanţa ca obiectiv în toate domeniile şi, pe termen lung, trebuie investit în educaţie de calitate, care să ducă la performanţă."
 
De asemenea, preşedintele a explicat că România are nevoie de o strategie de promovare, care să nu se rezume la un logo sau un clip video, dar la o viziune manifestată.
 
"Dragii mei, ştiu că avem un ţel comun, să ne aducem înapoi în ţară tinerii. Nu întâmplător am vorbit la investire despre stabilitate, aprecierea valorii şi calmul dat de a avea opţiunea şi a putea alege. Deşi pare ceva abstract, nu este. Are o consecinţă foarte concretă. Acesta este climatul în care poate apărea prosperitatea. Şi nu întâmplător am spus că este nevoie de reformarea sistemelor publice, începând cu educaţia şi sănătatea. Românii plecaţi peste graniţe vor găsi în ţară condiţii comparabile cu cele din Occident. De asemenea, cred că mai avem un obiectiv - reprezentarea cu demnitate a ţării noastre în lume. România are nevoie de o strategie adevărată de promovare, care nu înseamnă un logo sau un clip publicitar, ci o viziune şi un complex de acţiuni care să definească cine suntem în lume, ca naţiune şi ca stat. Mi-aş dori să fiţi partenerii mei într-un asemenea demers. Prin ceea ce faceţi, sunteţi deja ambasadorii României, lucru pentru care vă mulţumesc!"
 

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close