Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, întâlnire la Sofia cu preşedintele Bulgariei | Strategie comună pentru aderarea la Schengen

Klaus Iohannis, întâlnire la Sofia cu preşedintele Bulgariei | Strategie comună pentru aderarea la Schengen

Klaus Iohannis merge azi la Sofia pentru a pune la punct strategia comună a României și Bulgariei pentru aderarea la Schengen. Cele două țări își doresc un răspuns pozitiv privind aderarea chiar în acest an, după eșecul din ultimul consiliul JAI.

de Ştefan Petrică    |    15 Mar 2023   •   11:47

Vor fi discuţii cu mize mari, astăzi, la Sofia, pentru că președintele Klaus Iohannis și omologul său bulgar vor discuta despre aderarea la Spațiul Schengen.

România și Bulgaria vor adera împreună, aceasta este strategia, iar în prezent nu se ia în calcul o decuplare.

Totodată, trebuie să stabilească împreună care va fi abordarea comună pentru a răspunde provocărilor ridicate de fluxul de imigranți și pentru a proteja mai bine frontierele externe ale Uniunii Europene.

Partea română este mai rezervată în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, în timp ce partea bulgară, deja a avansat o dată fermă.

Citeşte şi: România îndeplinește toate criteriile pentru Schengen din 2011, recunoaște Comisia Europeană. Decizia va fi luată anul acesta

Bulgarii vorbesc despre o aderare la spațiul de liberă circulație pe data de 1 octombrie a acestui an.

De cealaltă parte însă, România privește mai degrabă cu interes către 2024.

Cele două ţări nu se vor decupla, asta deşi în spaţiul public a circulat informaţia potrivit căreia România ar fi avut mai multe șanse dacă ar fi aderat singură la Spațiul Schengen.

Klaus Iohannis face o vizită în Bulgaria,fix la un an distanță de la momentul la care omologul său bulgar venea în România.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close