Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: "Criza generată de pandemie reprezintă un test dur"

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: "Criza generată de pandemie reprezintă un test dur"

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, ziua Marinei se desfăşoară fără spectatori. Astăzi se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române, iar momentul a fost ,marcat de cei mai importanți oameni in stat.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: "Criza generată de pandemie reprezintă un test dur"
de Diana Dragotescu    |    15 Aug 2020   •   13:45

Președintele Klaus Iohannis a spus cu ocazia Zilei Marinei Române, că evoluțiile din vecinătatea estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către România a unui profil mai activ din punct de vedere politic și diplomatic.

Discursul Președintelui Klaus Iohannis de Ziua Marinei 

„Anul acesta, din păcate, amploarea festivităților și participarea celor care iubesc și prețuiesc Forțele Navale sunt restricționate din cauza măsurilor de prevenție necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an. Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar și a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voință de acțiune comună, la o realitate diferită. Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global și efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe și impredictibile sunt provocările și amenințările cu care ne confruntăm. Este, iată, esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională, să identificăm și să implementăm rapid soluții eficiente pentru a răspunde dificultăților pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar și în plan social. Apreciez sprijinul acordat de către Forțele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, prin preluarea unor obiective și zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii și operaționalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanța”, a spus președintele Iohannis.

Președintele a adăugat că, în ultimii ani, România și-a consolidat statutul de aliat și actor regional care participă activ la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale.

„Evoluțiile din vecinătatea noastră estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către țara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic și economic, în procesul de consolidare a securității regionale. Statutul României de vector de stabilitate și furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică. Vom continua, așadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naționale de apărare și pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creșterea eficienței eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea națională să fie întărită”, a afirmat Iohannis.

Iohannis, Orban și Ciolacu, împreună la ceremonii

„Forțele Navale Române, de la a căror înființare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure. Dar misiunile Forțelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegația și implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-și realizeze sarcinile încredințate, la cele mai înalte standarde. Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-și îndeplini misiunile, în condiții pe care și le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea și capacitatea lor de sacrificiu. Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării și garanția acordării acestor resurse pe termen lung au creat condițiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, ceea ce constituie și un impuls necesar revigorării industriei naționale de apărare. Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei românești șanse de relansare. De asemenea, mai multe resurse înseamnă și condiții mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realități ale conflictelor actuale și cele ale viitorului”, a mai declarat Iohannis.

Președintele i-a felicitat și pe participanții la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 20”, unul dintre cele mai mari exerciții, precum și pe toți membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni.

„Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit și pe cei care, prin activitatea lor desfășurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări și oceane. Prin jurământul pe care l-ați depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă și s-a angajat la o viață caracterizată de onoare, dar și de sacrificiu și privațiuni. Vă mulțumesc pentru patriotismul și profesionalismul vostru, precum și pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, promovând astfel, peste mări și țări, prin conduita voastră, valorile și spiritul românești”, a  mai spus Președintele.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Ziua Marinei Klaus Iohannis
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close