Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis nu exclude să-l pună din nou premier pe Florin Cîţu. "Nu e nicio piedică"

Klaus Iohannis nu exclude să-l pună din nou premier pe Florin Cîţu. "Nu e nicio piedică"

Preşedintele Klaus Iohannis nu exclude ideea de a-l pune din nou premier pe Florin Cîţu, căzut ieri prin moţiune de cenzură, cu un scor mare.

Klaus Iohannis nu exclude să-l pună din nou premier pe Florin Cîţu. "Nu e nicio piedică"
de Georgiana Adam    |    06 Oct 2021   •   12:14

Întrebat, de presă, dacă mai poate fi vreo formulă prin care Florin Cîţu să fie premier din nou, în vreo formulă de guvern, şeful statului a arătat că ia în calcul şi această variantă.

"Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu e nicio piedică", a replicat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebat şi dacă fostul şef al PNL, Ludovic Orban, mai poate fi luat în calcul ca variantă de şef al Guvernului, şeful statului nu a dat un răspuns clar.

Iohannis prevede că interimatul va rămâne pe termen lung

"Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor, nu în presă", a spus preşedintele Iohannis.

În ce priveşte guvernul, şeful statului prevede că interimatul acestui guvern va fi unul pe termne lung şi a arătat că nu exclude nici alegerile anticipate.

"Dacă partidele nu se înţeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcţie (...).

Nu există înlocuitor, ţara nu poate să rămână neguvernată", a continuat preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul Cîţu a picat, cu 281 de voturi

Moţiunea de cenzură a trecut, marţi, iar premierul Florin Cîţu a picat cu 281 de voturi, moment în care s-au auzit aplauze în plen. Guverul Cîţu va rămâne intermar până la învestirea unui nou Executiv.

La moţiunea de azi, au votat senatori și deputați de la PSD, USR și AUR.

Pentru prima dată, opoziţia a fost unită şi a votat cu bilele la vedere, astfel că acele calcule făcute în urmă cu câteva ore de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au adeverit.

Consultări săptămâna viitoare, la Cotroceni

Ieri, şeful statului a spus că a decis să convoace săptămâna viitoare consultările de la Palatul Cotroceni, pentru că politicienii au nevoie de timp ca să "coboare cu picioarele pe pământ".

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a văzut în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului și a considerat că politicienii au nevoie de timp pentru a se înțelege.

"Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului... Am observat după ce s-a încheiat moțiunea că liderii au avut diverse abordări, unii au spus că nu vor să vină la Cotroceni, alții au țopăit pe acolo că suspendă președintele, nu rezolvă nimic, vor doar circ...

Alții au venit cu condțiiții ca și cum s-a format coaliția, este nevoie de zile până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ", a spus președintele Klaus Iohannis.

Nume de posibili premieri, după ce Guvernul Cîţu a picat la moţiunea de cenzură

Printre premierii vehiculaţi pentru noul guvern, în cazul în care Florin Cîţu va pica, sunt Nicolae Ciucă sau Lucian Bode.

Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, a mai fost premier interimar. Lucian Bode este ministrul Afacerilor Interne.

Şi dacă preşedintele Klaus Iohannis va insista să îl desemneze tot pe Florin Cîţu premier, teoretic nu se poate face, pentru că există o decizie a CCR care îl împiedică să facă acest lucru.

O altă variantă ar fi ca şeful statului să desemneze un premier de sacrificiu şi aici sunt vehiculate numele lui Nicolae Ciucă sau Dan Vîlceanu, ministrul Finanţelor Publice, un apropiat al lui Florin Cîţu.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu Klaus Iohannis
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close