Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, după Consiliul European: "Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere"

Klaus Iohannis, după Consiliul European: "Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere"

Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, a declarat președintele Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Klaus Iohannis, după Consiliul European: "Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere"
Sursa foto: presidency.ro
de Silvia Preda    |    31 Mai 2022   •   19:20

Klaus Iohannis a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere.

Președintele a arătat că procesul de reconstrucție a Ucrainei va presupune eforturi susținute pe termen mediu și lung, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a prezentat măsurile adoptate de România pentru sprijinirea Ucrainei, subliniind ajutorul umanitar și facilitarea exporturilor de cereale prin portul Constanța și porturile de la Dunăre.

"La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați. Subiectul securității alimentare a fost abordat de liderii europeni atât în contextul conflictului din Ucraina, cât și în dimensiunea sa globală. Astfel, Consiliul European a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii de transport din Ucraina și blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră și să permită exporturile de alimente, în special de la Odessa. Liderii europeni au evocat măsurile active ale Uniunii Europene pentru facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei și pentru sprijinirea sectorului său agricol în perspectiva sezonului 2022. În acest sens, Consiliul European a invitat statele membre să accelereze lucrările privind „culoarele de solidaritate” prezentate de Comisia Europeană și să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi europene. Președintele României s-a referit la impactul direct al războiului asupra securității alimentare și a lanțurilor de aprovizionare, și a subliniat necesitatea identificării unor soluții urgente, având în vedere efectele resimțite la nivel global", se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat importanța intensificării eforturilor pentru a depăși decalajele de investiții în materie de apărare, prin stimularea investițiilor și achiziționarea de capabilități de apărare, în deplină complementaritate și coordonare cu NATO.

Reuniunea extraordinară a Consiliului European s-a desfășurat la Bruxelles în perioada 30-31 mai 2022.

×
Parteneri
Horoscop 10 iunie 2023. Peştii întâlnesc o persoană specială, Leii strălucesc şi sunt în centrul atenţiei
x close