Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, scrisoare către Tudorel Toader. Motivul respingerii Adinei Florea la șefia DNA

Klaus Iohannis, scrisoare către Tudorel Toader. Motivul respingerii Adinei Florea la șefia DNA

Klaus Iohannis, scrisoare către Tudorel Toader. Motivul respingerii Adinei Florea la șefia DNA
09 Ian 2019   •   12:00

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Adinei Florea.

"Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, ţinând seama de faptul că atestarea îndeplinirii condiţiilor legale pentru numirea procurorilor în funcţii de conducere se realizează în formele şi în modalităţile prevăzute de lege, inclusiv în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea, având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege, constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa", arată şeful statului în scrisoare.

El a transmis această scrisoare ca urmare a adresei ministrului Justiţiei din 27 decembrie prin care a înaintat solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcţia de procuror şef al DNA a Adinei Florea.

Pe 21 noiembrie, preşedintele Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, motivând că "nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004".

Colegiul CNSAS ar putea lua în discuţie, în şedinţa de joi, dacă va menţine sau nu adeverinţa dată în cazul Adinei Florea.

Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni pentru AGERPRES că deocamdată nu a fost finalizată procedura privind reverificarea Adinei Florea.

"Referitor la doamna Adina Florea, au fost demarate procedurile de reverificare, aşa cum prevede legea, dumneaei având o adeverinţă din anul 2009. În data de 21 decembrie trebuia să fie şedinţa de Colegiu, dar ea nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. Eu am fost la dispoziţie pentru această şedinţă, dar din păcate cvorumul în Colegiu nu a putut fi întrunit. În consecinţă, procedura nu este finalizată. Este o notă de constatare întocmită de Direcţia de investigaţii, aviz de la Direcţia juridică, dar este obligatoriu ca aceste documente să vină în Colegiu şi Colegiul este singurul for care se pronunţă privind menţinerea sau nemenţinerea adeverinţei în cazul magistraţilor şi nu numai, discutăm pe Legea 303/2004 cu toate modificările ulterioare. Nu a fost finalizată această procedură. (...) Până acum tot ce s-a întâmplat a fost legal, dar pentru a putea transmite către CSM un punct de vedere avizat de CNSAS, trebuie să aibă loc şedinţa Colegiului", a precizat Sulfina Barbu.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close