Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis transmite un mesaj dur Guvernului: Legea salarizării e în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii

Klaus Iohannis transmite un mesaj dur Guvernului: Legea salarizării e în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii

Klaus Iohannis transmite un mesaj dur Guvernului: Legea salarizării e în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii
de S.T.    |    03 Apr 2018   •   14:09

Klaus Iohannis transmite un mesaj dur Guvernului pe tema salariilor românilor. Măririle de salariu sunt aproape inexistente, ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Mai mult, chiar şi această creştere mică este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie.

Sunt concluziile preşedintelui, după ce a discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Preşedintele a atenţionat Executivul că efectele legislaţiei salarizării bugetarilor se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii şi solicitat prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut. Deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților.

Remedierea acestor deficiențe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanțe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 și OUG 91/2017. Prin excepțiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicție cu principiul sustenabilității enunțat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigențele remunerării muncii prestate și ajunge să valorifice mai degrabă apartenența personalului la o instituție sau alta.

În acest sens, Președintele României a atras atenția că situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

×
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close