Antena 3 CNN Politică La vremuri noi, năravuri vechi. Şi aleşii uninominal absentează masiv de la şedinţele Parlamentului

La vremuri noi, năravuri vechi. Şi aleşii uninominal absentează masiv de la şedinţele Parlamentului

La vremuri noi, năravuri vechi. Şi aleşii uninominal absentează masiv de la şedinţele Parlamentului
Sursa foto: parlament
07 Iul 2009   •   16:57

Votul uninominal nu a schimbat deloc comportamentul parlamentarilor. Absenteismul şi lipsa propunerilor caracterizează prima sesiune a actualului legislativ. Este concluzia la care au ajuns specialiştii, în urma unui studiu realizat de Institutului de Politici Publice.

Cei mai chiulangii deputaţi sunt 2 liberali şi un democrat-liberal: Nini Săpunaru, Ludovic Orban şi Dragoş Iftimie. La Senat, topul este alcătuit tot din liberali. Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu şi Marian Bîgiu.
Potrivit reprezentanţilor Institutului de Politici Publice, prezenţa la Senat a înregistrat o medie de 60%, în timp ce la Camera Deputaţilor media a fost de aproximativ 66%.

Sunt şi aleşi care şi-au dat silinţa în Parlament. Marian Săniuţă şi Ioan Muntean, de la PSD, şi reprezntantul minorităţilor Ovidiu Ganţ au fost prezenţi la aproape toate voturile finale de la Camera Deputaţilor. Topul senatorilor harnici e format din Gheorghe David, Emilian Frâncu şi Toader Mocanu.

La capitolul propuneri legislative, doar trei iniţiative propuse de parlamentari au devenit legi.
Autorii studiului sunt de părere că parlamentarii ?votează pe bandă rulantă şi puţini fac amendamente şi vor să modifice ceva, de teamă să nu deranjeze politic?

În studiul Institutului de Politici Publice se mai menţionează că cele mai multe interpelări formulate de parlamentari au fost adresate Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii şi primului ministru.

Antena 3

×
Subiecte în articol: parlamentari parlament vot uninominal
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close