Antena 3 CNN Politică Laszlo Borbely: Evident că UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare

Laszlo Borbely: Evident că UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare

Laszlo Borbely: Evident că UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    29 Apr 2013   •   15:28

Uniunea Democrată Maghiară din România nu este de acord cu o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe proiectul regionalizării, a declarat, luni, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

"Evident că nu. De fapt noi, la modificarea Constituţiei, vom propune să se desfiinţeze această posibilitate de asumare a răspunderii, care practic ocoleşte Parlamentul. N-avem nevoie de o asemenea posibilitate, chiar dacă, de-a lungul anilor, s-a uzitat de această prevedere. Nu e bine, pentru că de fapt Parlamentul este cel care trebuie să decidă şi, dacă e nevoie, poporul prin referendum. Deci noi refuzăm această posibilitate şi n-o să fim de acord, e clar, o spun de acum, în orice variantă, nu o să fim de acord prin asumarea răspunderii să treacă această foarte importantă lege, de fapt una dintre cele mai importante legi din ultima perioadă", a spus Borbely, la RFI.

Vicepreşedintele UDMR a adăugat că, pe această temă, Guvernul Ponta trebuie să poarte discuţii, pentru că este o lege foarte importantă.

"Nu suntem de acord cu asumarea răspunderii, suntem de acord cu discuţii. Este o lege prea importantă ca să eludăm aceste discuţii şi UDMR-ul nu este un partid politic, UDMR-ul este reprezentantul unei minorităţi importante şi aşa cum prevăd unele documente internaţionale semnate de România, de exemplu, Carta Autonomiei Locale, care în articolul 5 prevede foarte clar că nu poate să ia niciun stat o măsură prin care să modifice acele procente etnice, care există într-o anumită zonă din respectiva ţară. Deci este clar că dacă se vine cu o modificare în atribuţii administrative ale noilor regiuni, care de fapt reduc aceste drepturi ce ţin de zonele locuite în majoritate, de exemplu, de populaţie maghiară, atunci este şi împotriva acestei Carte. De aceea, trebuie să discutăm", a precizat Borbely.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la Ruse, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul privind regionalizarea şi descentralizarea administrativă numai dacă va exista acordul forţelor politice parlamentare, respectiv şi al UDMR şi al PP-DD.

El a subliniat că acest acord trebuie să existe cu toate forţele politice din Parlament, cu excepţia PDL, numai aşa fiind posibilă asumarea răspunderii guvernamentale pe regionalizare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vinerea trecută, la Oradea, că singura procedură posibilă pentru a putea adopta până la finele anului 2013 legea regionalizării o reprezintă angajarea răspunderii Guvernului.

Citeşte şi Cum afectează regionalizarea buzunarele românilor? Vom avea de plătit trei tipuri de impozite





×
Subiecte în articol: Laszlo Borbely regionalizare
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close