Antena 3 CNN Politică Lazslo Tokes: Vom avea autonomie

Lazslo Tokes: Vom avea autonomie

Lazslo Tokes: Vom avea autonomie
Sursa foto: lazslo tokes
05 Mai 2009   •   05:34

Candidaţii UDMR la alegerile europarlamentare s-au lansat luni la Sf. Gheorghe, Covasna, în campania electorală pentru Parlamentul European, sub semnul solidarităţii şi al voinţei comune, cei doi lideri, Marko Bela şi Tokes Laszlo, vorbind totodată şi despre necesitatea autonomiei.

?Alegerile de anul acesta pentru UDMR au o noutate extrem de importantă, şi anume că de data aceasta am reuşit să realizăm solidaritatea maghiarilor din România. Acest acord se datorează, bineînţeles, liderilor Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi liderilor UDMR, dar în primul rând le-am mulţumit oamenilor, comunităţii maghiare, fiindcă noi, prin acest acord, de fapt am ajuns la voinţa comunităţii?, a spus în discursul său preşedintele UDMR Marko Bela, transmite corespondentul NewsIn.

Liderul UDMR a subliniat că în România există oficial 1,5 milioane de maghiari, iar în Covasna şi Harghita în jur de 500.000 de secui, plus partea secuiască a judeţului Mureş, prin care se ajunge la aproximativ 700.000 de secui, iar voinţa tuturor acestora contează dacă vor acelaşi lucru.

?Dacă suntem uniţi şi dacă suntem solidari, putem răspunde la orice provocare şi dificultate. Avem momente dificile, aşa cum secuii în cursul secolelor au avut momente mai grele, dar totdeauna prin solidaritate am reuşit să depăşim aceste momente?, a mai spus Marko Bela, amintind că se vrea îndepărtarea specialiştilor de naţionalitate maghiară din funcţii de conducere sau diminuarea învăţământului în limba maternă.

Mesajul la solidaritate şi unitate, plus credinţa în Dumnezeu şi convingerea că autonomia se va îndeplini au fost rostite şi de primul candidat pe lista UDMR, episcopul şi preşedintele CNMT, Tokes Laszlo.
Episcopul a dat şi o replică preşedintelui Traian Băsescu, în ce priveşte afirmaţia sa de la Budapesta, potrivit căreia nu va fi niciodată autonomie.

?Un laitmotiv al trecutului şi mai ales al conştiinţei de inferioritate a unei minorităţi este că nici aşa nu avem şanse la nimic, şi cei asupriţi în timpul comunismului obişnuiau să spună tot aşa, că nu avem şanse să ne eliberăm de dictatura comunistă, în 89 am dat dovadă că, dacă voim şi ne unim, am reuşit să învingem comunismul. La fel, în 90 s-a spus că nu reuşim să creăm Universitate maghiară, ori cu doi ani în urmă că nu avem şanse să câştigăm alegerile europarlamentare şi am dovedit că am reuşit să creăm Universitatea Creştină Partium la Oradea şi Sapientia în Transilvania şi am ajuns trei reprezentanţi ai maghiarimii în Parlamentul European. Tot aşa se obişnuieşte să se zică că nu avem şanse la înfăptuirea autonomiei, ba chiar preşedintele Traian Băsescu a spus la Budapesta că niciodată nu vom aveam autonomie. Ce răspuns să dăm la o astfel de afirmaţie: că vom reuşi, aşa cum Gabor Aron a spus în 1849 chiar în clădirea din centru din Sf.Gheorghe, că în lupta pentru libertate a secuilor vom avea tunuri, tot aşa îi zic eu domnului preşedinte Traian Băsescu şi acelora care şi-au pierdut nădejdea, că va fi autonomie în Transilvania, nu peste mult?, a mai spus episcopul Tokes Laszlo.
Prin mesajul său acesta s-a referit şi la unitatea de peste hotare a tuturor maghiarilor din bazinul carpatin, în ideea că cei care vor fi aleşi în PE din Ungaria, plus Slovacia şi România vor forma o ?delegaţie unică maghiară?, care va reprezenta interesul unic al naţiunii maghiare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri europarlamentare
Parteneri
Raisa, fetiţa de 2 ani dispărută ieri din fața casei, a fost găsită moartă
x close