Antena 3 CNN Politică Legea care interzice cumulul pensie-salariu, adoptată tacit la Senat

Legea care interzice cumulul pensie-salariu, adoptată tacit la Senat

Legea care interzice cumulul pensie-salariu, adoptată tacit la Senat
Sursa foto: Senat
16 Sep 2009   •   12:21

Situaţie hilară la Senat. Guvernul a uitat să retragă din procedura parlamentară proiectul de lege privind interzicerea în anumite condiţii a cumulului pensie-salariu, în condiţiile în care prevederile acestui act normativ au fost incluse în legea privind reorganizarea genţiilor, asumntă ieri de către premierul Emil Boc în faţa plenuului reunit al Parlamentului. Senatorii au constatat abia miercuri după ce proiectul iniţiala trecut tacit de această cameră legislativă.
Atât poriectul de lege remis de către Guvern parlamentului în această rpimăvară , cât şi lgea privind reorganizarea stipulează dreptul unei persoane de a cumula pensia netă cu veniturile salariale dacă numai în cazul în care nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.
În proiectul guvernamental transmis Parlamentului în sesiunea trecută, persoanele care cumulau pensia şi salariul erau obligate să aleagă între pensia care depăşea nivelul salariului mediu brut pe economie sau încetarea raporturilor de muncă.
În textul pe care Executivul şi-a angajat răspunderea se menţionează că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a acestei măsuri, persoanele care cumulează pensia cu salariu au obligaţia să-şi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă dacă nivelul pensiei nete depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.
Înregistrarea situiaţiei de adoptarea tacită a legii iniţiale a dat apă la moară parlamentarilor liberali. Liderul grupului PNL Puiu Haşotti a apreciat că în cazul în care proiectul transmis de Guvern ar fi fost inclus pe ordinea de zi s-ar fi prevenit această situaţie, mai ales că la finalul sesiunii parlamentare trecute plenul hotărâse ca actul normativ să intre în discuţie în prima săptămână din septembrie.
Nemulţumiţi, democrat-liberalii au admis că este vorba de o ?scăpare?, dar au pus-o şi pe seama liberalilor. În replică, Puiu Haşotti a susţinut că din explicaţiile primite de la reprezentanţii PDL, reiese că "scăparea" ar fi în fapt un act deliberat.
Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale avea termen de adoptare pe 10 septembrie. Proiectul fusese discutat, în sesiunea anterioară, în plenul Senatului, şi retrimis la Comisia pentru muncă, pentru un raport suplimentar. Senatorii se arătaseră, la acel moment, nemulţumiţi de amendamentele propuse plenului de către Comisie privind impozitarea graduală a veniturilor care se cumulau cu pensiile de la stat. Proiectul a trecut prin adoptare tacită de Senat în forma menţionată deoarece Comisia pentru muncă nu a reuşit să redacteze un raport suplimentar. Proiectul a fost introdus tardiv pe ordinea de zi, şi, astfel, va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: lege pensie salariu Senat asumare guvern
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close