Antena 3 CNN Politică Legea de organizare a Guvernului, votată pe articole de deputaţi. Boc poate depune proiectul de buget pe 2010

Legea de organizare a Guvernului, votată pe articole de deputaţi. Boc poate depune proiectul de buget pe 2010

Legea de organizare a Guvernului, votată pe articole de deputaţi. Boc poate depune proiectul de buget pe 2010
Sursa foto: Camera Deputaþilor
09 Noi 2009   •   17:07

Deputaţii au aprobat, luni, proiectul de modificare a Legii organizării Guvernului pentru a permite Executivului Boc II Executivul să poată iniţia, în anumite condiţii excepţionale, proiecte de lege referitoare la acorduri internaţionale, la bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Aprobată în unanimitate de deputaţi măsura va permite actualului guvern demis Boc II să poată trimite Parlamentului proiectul de buget pe anul 2010. Măsura nu a putut beneficia astăzi să dea un vot final legii, din lipsă de cvorum. Modificarea a fost operată în regim de urgenţă. Deputaţii jurişti au lucrat tot astăzi la acest proiect, abilitând un guvern interimar, demis prin moţiune de cenzură, cu iniţierea, în condiţii excepţionale, a unor proiecte de lege.

Reprezentanţii PDL au propus un amendament ca între proiectele de lege pe care Guvernul să le iniţieze în situaţii excepţionale, să fie inclus şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală însă s-a lovit de refuzul PSD şi UDMR.
Deputaţii Florin Iordache (PSD) şi Mate Andras Levente (UDMR) au susţinut că ar fi exagerat să fie introdusă şi responsabilitatea fiscală.
Premierul interimar, Emil Boc, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că a solicitat Parlamentului să facă o modificare a legii de organizare a Guvernului, astfel încât Guvernul interimar să poată trimite proiectul de buget pe 2010.
Solicitarea lui Boc a beneficiat de aeentimentul opoziţiei. Liderul PSD, Mircea Geoană a afirmat, la rândul său, că se aşteaptă ca Legea răspunderii ministeriale să fie modificată de Senat, astfel încât ultimul obstacol de natură legal-procedurală să fie îndepărtat, iar Guvernul demis să nu mai aibă niciun motiv să refuze trimiterea bugetului către Parlament.
"În urma hotărârii parlamentare de săptămâne trecută, am decis modificarea, în regim de urgenţă, a Legii 90, Legea de funcţionare şi organizare a Guvernului României, prin care, astăzi, Camera Deputaţilor, şi cel târziu miercuri, Senatul României, să poată să permită, din punct de vedere legal şi procedural, ca guvernul demisionar Boc să avanseze Parlamentului României schiţa de buget pe 2010", a spus Geoană.
Mircea Geoană a explicat necesitatea modificării Legii de funcţionare şi organizare a Guvernului prin aceea că România trebuie să semnaleze partenerilor internaţionali existenţa unor premise pentru viitoarea stabilitate politică în ceea ce priveşte bugetul pe 2010.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close