Antena 3 CNN Politică Legea Educaţiei, aprobată în Guvern şi remisă Parlamentului. Citeşte conţinutul proiectului

Legea Educaţiei, aprobată în Guvern şi remisă Parlamentului. Citeşte conţinutul proiectului

Legea Educaţiei, aprobată în Guvern şi remisă Parlamentului. Citeşte conţinutul proiectului
12 Apr 2010   •   08:47

Legea Educaţiei a intrat în linie dreaptă. Guvernul a aprobat, luni dimineaţă, în şedinţă specială, forma finală a proiectului. Asta în ciuda contestaţiilor formulate de sindicaliştii din învăţământ. Şi tot în ciuda acestor contestaţii, ministrul Daniel Funeriu e foarte mulţumit de cum a ieşit Legea. Proiectul a fost trimis la prânz Parlamentului, actul normativ urmâând a fi publicat pe site-ul MECTS, respectiv pe site-ul dedicat dezbaterii proiectului.

Şedinţa de la Palatul Victoria a început cu un moment de reculegere în memoria oficialilor polonezi care au pierit în tragedia aviatică de la Smolensk.

Subiectul arzător a fost însă mult contestata Lege a Educaţiei. Guvernanţii i-au dat deja avizul final, deşi sindicaliştii au contestat proiectul în repetate rânduri.

"Astăzi, la aproape o lună, avem forma finală pe care guvernul se pregăteşte să o trimită spre aprobare Parlamentului", a declarat premierul Emil Boc.

Citeşte proiectul Legii Educaţiei (pdf)

Printre noutăţile aduse de noul proiect al Legii Educaţiei se numără evaluările periodice şi includerea clasei a IX-a în gimnaziu. Aceasta din urmă îi nemulţumeşte pe sindicaliştii din învăţământ. Ei susţin că astfel va scădea calitatea cunoştintelor în învăţământul liceal.

O altă noutate adusă de Legea Educaţiei o reprezintă amenzile pe care părinţii vor trebui să le plătească în cazul în care copiii lor lipsesc de la cursuri.

Funeriu: Legea Educaţiei, construită în ideea stabilităţii

După aprobarea proiectului în Guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că Legea Educaţiei a fost gândită în ideea stabilităţii, a echităţii şi a solidarităţii.

"Proiectul Legii Educaţiei a fost construit în ideea stabilităţii. Acesta a fost unul dintre principalii piloni pe care am construit această Lege a Educaţiei. Apoi, ne-am gândit la coerenţa, predictibilitatea şi sustenabilitatea sistemului educaţional. De asemenea, un alt pilon a fost echitatea. Echitatea şi solidaritatea", a declarat Funeriu.




Sindicaliştii susţin că noua Lege a Educaţiei încalcă multe dintre prevederile deja existente, printre care Codul muncii şi Legea proprietăţii. Singura lor speranţă rămâne Parlamentul, care va putea propune amendamente care să modifice forma actuală a Legii Educaţiei.

Guvernul speră ca aceasta să fie aprobată până la sfârşitul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară.


Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Legea Educaţiei guvern parlament
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close