Antena 3 CNN Politică Legea educaţiei: Scutire de taxa de admitere şi gratuitate în cămine pentru copiii personalului didactic

Legea educaţiei: Scutire de taxa de admitere şi gratuitate în cămine pentru copiii personalului didactic

Legea educaţiei: Scutire de taxa de admitere şi gratuitate în cămine pentru copiii personalului didactic
Sursa foto: Camera Deputaþilor
14 Mai 2010   •   14:55

Deputaţii din Comisia de învăţământ au adoptat, vineri, mai multe amendamente la Legea educaţiei privind facilităţi pentru personalul didactic. Membrii comisiei au introdus un amendament conform căruia copiii personalului didactic vor fi scutiţi de taxa de admitere în învăţământul superior şi vor beneficia de gratuitate în căminele acestor instituţii.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat, vineri, noua Lege a educaţiei, cu 16 voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri. Voturile împotrivă şi abţinerile au aparţinut opoziţiei. Deputaţii din Comisia de învăţământ au adoptat Legea educaţiei care cuprinde 316 articole, după aproape trei săptămâni de dezbateri, în unele zile comisia lucrând de la ora 10.00 până la ora 19.00 inclusiv în zilele de vineri.

Preşedintele Comisiei de învăţământ, Cristian Dumitrescu (PSD), a precizat că va fi elaborat un raport al comisiei, arătând că acesta ar putea fi înaintat luni Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii puterii au mai impus astăzi în comisie noi amendamente care oferă o serie de facilităţi profesorilor, învăţătorilor şi copiilor acestora.

Astfel, la articolul 246 al proiectului, membrii comisiei au introdus, la propunerea deputatului PDL Doniţa Chircu, un amendament conform căruia copiii personalului didactic vor fi scutiţi de taxa de admitere în învăţământul superior şi vor beneficia de gratuitate în căminele acestor instituţii.

Potrivit unui alt amendament propus de Chircu şi adoptat de comisie, membrilor personalului didactic din unităţile de învăţământ conexe care nu au domiciliul în localităţile unde au posturile li se vor deconta cheltuielile de transport conform legii.
Deputaţii din comisie au mai decis ca personalul didactic titular care solicită din proprie iniţiativă să se specializeze va avea dreptul să-şi ia concediu fără plată. Acest concediu nu poate depăşi însă 3 ani în 7 ani.
O altă facilitate introdusă de membrii comisiei prevede ca personalul didactic şi auxiliar să beneficieze de o compensaţie egală cu 50% din valoarea cazării din bazele de odihnă şi tratament.
Antena3.ro

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close