Antena 3 CNN Politică Legea lustraţiei, declarată neconstituţională de CCR

Legea lustraţiei, declarată neconstituţională de CCR

Legea lustraţiei, declarată neconstituţională de CCR
Sursa foto: CCR
07 Iun 2010   •   16:47

Curtea Constituţională a decis, luni, cu majoritate de voturi, că Legea lustraţiei este neconstituţională, admiţând sesizarea făcută de mai mulţi parlamentari. Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, sesizările formulate de 29 de senatori şi 58 de deputaţi referitoare la neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, se arată într-un comunicat al instanţei constituţionale.

"Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că Legea este neconstituţională", se arată în documentul citat.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 mai, Legea lustraţiei, care prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Potrivit legii, aceştia nu pot candida şi nu poate fi numiţi, pe o perioadă de cinci ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii, pentru demnităţi şi funcţii publice.

Parlamentarii Partidului Social Democrat au sesizat Curtea Constituţională pentru a verifica legalitatea Legii lustraţiei, susţinând că este "nedemocratică, anticonstituţională şi împotriva drepturilor omului".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CCR neconstitutionalitate lege
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close