Antena 3 CNN Politică Legea salarizării unice. Guvernul are în vedere majorarea salariilor cuprinse între 600 şi 705 lei

Legea salarizării unice. Guvernul are în vedere majorarea salariilor cuprinse între 600 şi 705 lei

Legea salarizării unice. Guvernul are în vedere majorarea salariilor cuprinse între 600 şi 705 lei
Sursa foto: Emil Boc
30 Aug 2009   •   16:30

Premierul Emil Boc s-a întâlnit cu mai mulţi miniştri, pentru a discuta corecturile necesare la legea salarizării unice. Guvernul a analizat varianta ca cel mai mare venit să fie de maximum 12 salarii minime pe economie, propunere prezentată de sindicate. Documentul mai prevede ca în 2010 să fie majorate toate salariile cu valoarea cuprinsă între 600-705 lei, iar salariile mari să fie îngheţate.

Membrii Executivului intenţionează să ajungă, împreună cu sindicatele şi patronatele, la o variantă finală a proiectului de lege până la 2 septembrie, în vederea asumării răspunderii.

Sindicaliştii s-au arătat până acum nemulţumiţi de modul în care Guvernul a abordat noua lege a salarizării. Sistemul judiciar trece printr-un blocaj, după ce magistraţii au anunţat că de luni vor judeca doar măsurile de arest preventiv şi cererile de plasament ale minorilor.

Aceştia sunt nemulţumiţi de grila de salarizare. Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea pe această lege. De altfel, cadrul legal va fi stabilit în şedinţa Guvernului de miercuri. Tot atunci, se vor stabili condiţiile de asumare şi pentru legile educaţiei.

Printre categoriile cele mai afectate de noua grilă de salarizare se numără bugetarii din sănătate, învăţământ şi justiţie. Pe lângă concediul fără plată de 10 zile, impus de ultima rectificare bugetară aprobată de Guvern, sute de mii de oameni se văd în situaţia de a primi mai puţini bani la sfârşit de lună.

În cazul personalului medical cu studii superioare, de pildă, veniturile ar putea fi reduse cu până la 30 - 40 %, potrivit grilei unice.

Salarizarea reprezintă principala problemă şi în cazul magistraţilor, pe motiv că noua grilă menţine inechităţile din actualul sistem. Scandalizaţi de măsurile propuse de Executiv, au anunţat deja că de luni vor întrerupe activitatea la mai multe instanţe din ţară şi nu vor mai intra în sălile de judecată decât pentru soluţionarea cauzelor urgente.

Protestele sunt luate în calcul şi de angajaţii din Învăţământ, afectaţi şi ei de reducerile drastice de până la 25% prevăzute de ultima variantă a proiectului privind legea salarizării unice pentru bugetari.

De cealaltă parte însă, oficialii de la Finanţe au precizat, în repetate rânduri, că noua lege îi vizează în mod egal pe toţi bugetarii, astfel încât să nu existe inechităţi pentru diferetele categorii de posturi aflate la acelaşi nivel.

Antena 3

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close