Antena 3 CNN Politică Legea votului prin corespondenţă, votată în Senat. UDMR atacă proiectul de lege la CCR

Legea votului prin corespondenţă, votată în Senat. UDMR atacă proiectul de lege la CCR

Legea votului prin corespondenţă, votată în Senat. UDMR atacă proiectul de lege la CCR
19 Oct 2015   •   17:44

Legea votului prin corespondenţă a fost votată în Senat, cu 117 voturi pentru şi 10 împotrivă, după ce săptămâna trecută a trecut în unanimitate în Comisie. 

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, textul legislativ urmând să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul decizional.
   
Comisia de cod electoral a adoptat, luni, amendamentele senatorilor la legea votului prin corespondenţă şi a trimis raportul la Senat pentru a fi adoptat în plen, preşedintele Comisiei Gabriel Vlase precizând că, cel mai probabil, legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor miercurea viitoare.
   
"De principiu, calendarul este: Birou Permanent Senat azi, plen Senat, mâine vine la Camera deputaţilor, termenul de depunere a amendamentelor din partea deputaţilor este luni şi, probabil, va fi miercuri în plenul Camerei Deputaţilor", a precizat Gabriel Vlase. Odată adoptată de Camera Deputaţilor, legea va fi trimisă preşedintelui spre promulgare.
   
Proiectul legii votului prin corespondenţă a rămas aproape în forma elaborată de Autoritatea Electorală Permanentă, fiind adoptate unele amendamente de natură tehnică. Astfel, parlamentarii din comisie au stabilit ca plicurile cu votul prin corespondenţă să fie deschise după ora 21.00 când se închid urnele şi nu între orele 7.00 şi 21.00, cum a fost iniţial.

Comisia de Cod electoral şi-a asumat, săptămâna trecută, proiectul privind votul prin corespondenţă, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Vezi aici ce presupune acest proiect de lege

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a declarat, într-o intervenţie telefonică la "100 de minute", că formaţiunea politică din care face parte va contesta la Curtea Constituţională acest proiect de lege.

"Forma adoptată de Senat ridică multe semne de întrebare. Forma care s-a votat nu asigură nici secretul votului, nici faptul să fie direct şi nici posibilitatea ca votul să nu fie influenţat", a declarat deputatul UDMR.

×
Subiecte în articol: 100 de minute Senat Alessandra Stoicescu
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close