Antena 3 Politică Liberalii ameninţă că vor vota împotriva bugetului, dacă nu le sunt acceptate amendamentele

Liberalii ameninţă că vor vota împotriva bugetului, dacă nu le sunt acceptate amendamentele

05 Ian 2010   •   09:25
Liberalii ameninţă că vor vota împotriva bugetului, dacă nu le sunt acceptate amendamentele

Bugetul a născut deja dispute între partide. PNL ameninţă că nu va da un vot favorabil, dacă actuala majoritate parlamentară nu acceptă amendamentele propuse de liberali. Şi social-democraţii sunt nemulţumiţi de modul în care a fost construit proiectul bugetului de stat, în timp ce PD-L speră într-o adoptare cât mai rapidă în Parlament.

Liberalii au anunţat că vor vota împotriva bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2010. Conducerea partidului condiţionează votul favorabil de amendamentele liberalilor care vizează în special politica fiscală.

Liberalii cer eliminarea impozitului forfetar, calcularea punctului de pensie la 45% din salariul mediu şi acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Printre amendamentele liberalilor se numără şi alocarea a 4% din PIB pentru Sănătate, minimum 2% pentru Apărare şi 1% pentru Cercetare.

Democrat-liberalii sunt convinşi totuşi că bugetul va trece rapid de Parlament. Parlamentarii PDL pot depune amendamente, până pe data de 7 ianuarie, dar trebuie să arate de unde vin banii.

La construcţia bugetului pe 2010 s-a pornit de la indicatorii economici negociaţi cu organismele internaţionale. Cota unică de impozitare a fost menţinută la 16%, TVA la 19%, inflaţia este prognozată la 3,7%, iar creşterea economică avută în vedere este de 1,3% din PIB. De asemenea, se estimează că rata şomajului nu va depăşi 7,3%, echivalent cu un număr de 645.000 persoane.

Antena 3


×
Subiecte în articol: buget PNL PSD amendamente

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close