Antena 3 CNN Politică Liberalii boicotează asumarea Guvernului şi atacă la CCR proiectele de lege

Liberalii boicotează asumarea Guvernului şi atacă la CCR proiectele de lege

Liberalii boicotează asumarea Guvernului şi atacă la CCR proiectele de lege
Sursa foto: Crin Antonescu
14 Sep 2009   •   12:59

Liberalii se găsesc în momentul de faţă în situaţia ingrată de a face singuri opoziţie împotriva inetnţieie de Guvernului de a-şi asuma marţi în Parlamentul reunit răspunderea pe trei pachete de lege: legile educaţiei, legea restructurării agenţiilor guvernamentale şi legea salarizării unitare. Cu parlamentarii UDMR încă în expectativă faţă de planul lor de a iniţia o moţiune de cenzură pentru sancţiona gestul Guvernului Boc, liderilor PNL nu le-a rămas decât posibilitatea atacurilor şi criticilor verbale şi a ... boicotării lucrărilor plenului reunit de mâine.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat luni că BPC a decis ca parlamentarii liberali să nu participe la asumarea răspunderii de către Guvern, dar să fie prezenţi la mesajul preşedintelui Băsescu. Liderul liberal a mai arătat că liberalii au posibilitatea atacării la CC a legiilor asumate, urmând a se constitui o comisie internă condusă de Teodor Meleşcanu care să formuleze contestaţia către CCR.

"Dacă Guvernul nu va da curs apelului nostru, şi nu doar al nostru, de a retrage acest pachet, vom discuta şi acum la grupurile parlamentare, dar la BPC am discutat despre situaţia că nu vom fi prezenţi la asumare. Dar voi fi acolo (la grupuri, n.r.) să explic sensul politic acestui gest. Nici nu vom intra în sală", a susţinut Crin Antonescu.

Moţiunea, dependentă tot de UDMR
În ceea ce priveşte intenţia de a iniţia a o moţiune de cenzură, preşedintele liberalilor a precizat că după asumare liberalii îi vor întreba "limpede" pe cei de la UDMR dacă semnează sau nu moţiunea.

"În momentul în care mâine vom avea asumarea de către premier în Parlament vom întreba limpede pe cei de la UDMR dacă semnează sau nu moţiunea de cenzură şi vom anunţa că ţinem această iniţiativă deschisă pentru oricare dintre parlamentari, inclusiv cei ai puterii", a spus Antonescu.

El a recunoscut că "moţiunea nu a fost redactată în text", dar că tema e foarte clară, fiind "vocea străzii, vocea societăţii".

"Niciodată un Guvern care a intenţionat să angajeze răspunderea(?) nu a avut o ripostă mai solidă din partea unor categorii profesionale, din partea sindicatelor, a unei largi părţi a societăţii. Cele mai multe nemuloţumiri sunt direcţionate spre legea salarizării unice, dar există foarte multe lucruri care nu sunt de acceptat în legile educaţiei şi chiar în cele numite ale restructurării. Noi am depus (?) peste 500 de amendamente la această lege (a salarizării unice-nr)?, a spus liderul liberal.
Discursul lui Băsescu, marcat de PNL din respect pentru instituţie

Antonescu a ţinut să afirme că liberalii vor fi prezenţi, din respect, pentru instituţia prezidenţială. "În mod normal, dacă nu face preşedintele cine ştie ce până atunci, la şedinţa în care preşedintele va veni să prezinte un mesaj Parlamentului, vom fi acolo, pentru că noi ne comporăm normal, instituţional. Din respect pentru instituţia parlamentară, pentru cea prezidenţială, din respect pentru sensul comunicării democratice şi constituţionale sigur că vom fi acolo", a spus Antonescu.
Elemente de neconstituţionalitate în legile asumării

Între timp, parlamentarii PNL au identificat elemente de neconstituţionalitate în toate cele trei proiecte de lege pe care Guvernul îşi va asuma marţi răspunderea, o comisie de jurişti, coordonată de Teodor Meleşcanu urmând să eleboreze textul contestaţiei liberale.

"Astăzi (luni, n.r.) s-au stabilit comisiile de lucru formate din senatori şi deputaţi, pe fiecare proiect de lege supus angajării răspunderii Guvernului care să fie contestat. Astfel, comisiile de lucru au identificat toate acele elemente de neconstituţionalitate, vor lucra până joi, astfel încât să aibe la dispoziţie şi formele finale, (...) urmând ca un colectiv de cinci jurişti, coordonat de senatorul Teodor Meleşcanu, să dea forma finală a contestaţiei la Curtea Constituţională", a anunţat viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu după întâlnirea grupurilor parlamentare ale PNL.

Luni şi marţi vor fi strânse semnăturile necesare constestării la CCR a celor trei proiecte de legi. "Elemente au găsit colegii noştri pe toate cele trei proiecte de lege. O să fiu rezervat în a vi le spune, dar s-au identificat pe fiecare proiect de lege", a arătat viceliderul deputaţilor PNL.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close