Antena 3 CNN Politică Liderii PSD, frustraţi de opacitatea PDL şi de intervenţiile lui Băsescu în actul guvernării

Liderii PSD, frustraţi de opacitatea PDL şi de intervenţiile lui Băsescu în actul guvernării

Liderii PSD, frustraţi de opacitatea PDL şi de intervenţiile lui Băsescu în actul guvernării
Sursa foto: Marian Vanghelie, Mircea Geoana
10 Mar 2009   •   19:44

Miniştrii şi liderii PSD s-au înghesuit în această seară la sediul central la partidului din Kiseleff pentru a discuta consecinţele unui eventual acord al României cu FMI, dar mai ales pentru a analiza lipsa de comunicare de care dau dovadă partenerii democrat-liberali în consultarea pe astfel de probleme. Surse social-democrate susţin că Mircea Geoană, secondat de colegii de partid şi miniştrii săi, ar putea lua în calcul eventualitatea spălării pe mâini de iniţierea acordului cu FMI. Ei ar urma să ceară public explicaţii PDL şi premierului Emil Boc cu privire la necesitatea unui asemenea împrumut în condiţiile în care pachetul anticriză nu a fost finalizat şi, ca atare, nu se cunosc nici sumele necesare pentru susţinerea efortului de diminuare a efectelor crizei economice.

Rând pe rând, reprezentanţii marcanţi ai PSD veniţi în Kiseleff au criticat opacitatea PDL în privinţa scrisorii trimise FMI pentru primirea unui împrumut masiv, dar şi intervenţia cu iz electoral a preşedintelui Traian Băsescu în această chestiune. Nici un cuvânt despre ruperea coaliţiei, semn că social-democraţii nu se dau duşi de la guvernare, ci caută mai curând să impună democrat-liberalilor o soluţie de răspuns şi de comunicare mai bună în coaliţie, prin înlăturarea factorului perturbator, preşedintele Traian Băsescu.

Anunţul privind începerea negocierilor privind un acord cu FMI a încins spiritele în coaliţia de guvernământ, unde atmosfera era deja tensionată după atacurile dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Miniştrii PSD au fost chemaţi marţi seară la o şedinţă la sediul central al partidului.
Social democraţii au declarat că vor mai întâi un pachet anticriză din partea guvernului Boc şi abia apoi discuţii pentru un credit extern, pentru a se înţelege clar care sunt riscurile la care se expune România.
Năstase: ?Se dovedeşte lipsa de încredere şi proasta comunicare din interiorul Guvernului?

?Nu pot să nu spun că ceea ce se întâmplă în această privinţă dovedeşte lipsa de încredere şi proasta comunicare din interiorul Guvernului într-o chestiune atât de importantă. Această intenţie, participare la negocieri cu FMI ar fi trebuit să se facă într.o consultare în interiorul coaliţiei, chiar dacă formal intenţiile pornesc de la Ministerul Finanţelor. În ceea ce mă priveşte,sunt convins că această realaţie are o componentă extrem de puternică legată de amprenta domnului preşedinte Traian Băsescu. Nu aş vrea să intrăm în acest război de guerillă, obiectivul nostru este să căutăm şi să găsim soluţii? a declarat preşedintele Consiliului naţional al PSD, Adrian Năstase la sosirea la sediul central al partidului.

Năstase a mai declarat că un eventual acord cu Fondul Monetar Internaţional nu trebuie să sperie România. "Eu nu cred că nici nu trebuie să ne speriem foarte tare, să ne creem tot felul de temeri. Am mai avut experienţe cu FMI, am negociat cu Uniunea Europeană de-a lungul anilor şi trebuie să găsim oameni competenţă care să trateze această problemă la modul profesionist ş trebuie să ştim pentru ce avem nevoie de bani", a declarat Adrian Năstase.
Dragnea: ?Am aflat din presă, e în regulă, suntem la curent?

Preşedintele CJ Teleorman,Liviu Dragnea şi liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie au susţinut că au aflat de scrisoarea către FMI de la televizor. ?Am aflat din presă, e în regulă, suntem la curent.
Mi se pare incorect ca partener de guvernare să afli din presă sau ca preşedintele Mircea Geoană de la Washington. Trebuie stabilită o linie de comunicare mai bună, dacă nu sunt şi alte motivaţii? a comentat ironic, Dragnea.

Vanghelie: ?Preşedintele continuă meciurile cu toate partidele, se joacă pe la televizoare?

La rândul său, Vanghelie şi-a îndreptat tirul spre Cotroceni, pe care îl vede ca principalul responsabil pentru noile tensiuni din coaliţie. ?Am aflat ca orice român de la televizor. Atât timp cât preşedintele Traian Băsescu este preşedintele României e ceva normal? a comentat liderul PSD Bucureşti.

Luând act de recentele afirmaţii ale şefului statului făcute la televiziunea publică, Vanghelie a sugerat că Băsescu se află deja în campanie electorală pe socoteala PSD.

?Îmi întăreşte convingerea că până acum nu am fost agresivi deloc. Dacă el crede că va câştiga, eu sunt sigur că va pierde. (...) Suntem aici în coaliţie, la guvernare datorită electoratului şi nu datorită dânsului. Preşedintele continuă meciurile cu toate partidele ca şi până acum, se joacă pe la televizoare. De aceea am şi spus de la bun început că asta va fi şi modalitatea, de asta am şi votat cum am votat? a spus Vanghelie, amintind opoziţia pe care el a manifestat-o în partid faţă de mergerea la guvernare alături de PDL.

Preşedintele PSD Bucureşti a atras atenţia că Băsescu se comportă mai mult ca un prim-ministru decât ca un şef de stat. ?Pentru Traian Băsescu, jocul acesta este normal, pentru oricine e anormal.
Când spune că este parte a acestei guvernări, când spune că nu. Cred că ar trebui ca primul ministru Emil Boc săşi intre mai bine în prerorgative şi Traian Băsescu să stea acolo mai liniştit la Cotroceni? a mai susţinut Vanghelie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD reuniune ministri FMI guvernare coalitie
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close