Antena 3 CNN Politică Liderii PSD, goniţi din Kiseleff de mitingul pro-Oprea al filialei Ilfov

Liderii PSD, goniţi din Kiseleff de mitingul pro-Oprea al filialei Ilfov

Liderii PSD, goniţi din Kiseleff de mitingul pro-Oprea al filialei Ilfov
13 Ian 2009   •   11:24

Liderii PSD care urmau să dezbateă marţi dimineaţa soarta ministrului Gabriel Oprea şi a portofoliului Administraţiei şi Internelor s-au văzut nevoiţi să mute discuţia la cabinetul de preşedinte al Senatului lui Mircea Geoană după ce au aflat că membri ai filialei PSD Ilfov vor organiza o acţiune de protest la sediul central al partidului din Kiseleff. Echipaţi cu geci roşi, pancarde şi steaguri, 300 de membri ai filialei PSD Ilfov conduşi de vicepreşedintele Gigi Neţoiu au manifestat împotriva propunerii de excludere a liderului lor, Gabriel Oprea din partid.
Prin ceea ce Neţoiu a pretins a fi un miting spontan, social-democraţii ilfoveni au protestat împotriva deciziei BPN de a-i retrage sprijinul politic lui Oprea şi de a propune excluderea lui din partid. Aduşi cu zeci de maşini din Ilfov, manifestanţii au încercat iniţial să forţeze intrarea în sediul PSD, dar au fost potoliţi de un cordon de jandarmi mobilizaţi de la ambasadele din vecinătatea sediului central al partidului.
Gigi Neţoiu, vicepreşedinte PSD Ilfov, a declarat că decizia de retragere a sprijinului politic poate fi luată doar în cadrul organizaţiei Ilfov, nu în cadrul Biroului Permanent Naţional. "Această măsura de retragere a sprijinului politic poate fi luată doar în cadrul organizaţiei noastre. Se ştia de această acţiune, dar nu este nimeni din conducere aici. Nu este o acţiune de forţă ci o acţiune de a fi solidari cu Oprea, a ajuns acolo pe meritul lui. Eu am lucrat 10 ani în acest minister şi ştiu că este unul sensibil. Aşa cum am fost buni la alegeri aşa să fim respectaţi şi acum", a declarat Neţoiu, în timp ce în spatele său, pesediştii ilfovenii agitau pancarde, steaguri şi cartoane cu numele lui Oprea.
Neţoiu a apreciat responsabil pentru această sistuaţie este preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. "Dacă domnul Vanghelie a ajuns să conducă partidul, nu poate să conducă şi organizaţia Ilfov şi Ministerul de Interne. Tot acest scandal a fost pentru că domnul Vanghelie voia să-şi pună şi concurentul său. Noi considerăm că a fost un vot democratic".
De altfel, luni membrii filialei PSD Ilfov au refuzat să se ?afilieze? deciziilor BPN, calificând propunerea de excluderea a lui Oprea drept nestatutară. Comitetul Executiv al Consiliului Organizaţiei Judeţene PSD Ilfov a decis că BPN al PSD a acţionat nestatutar în cazul Oprea, de vreme ce doar CEX şi Consiliul Naţional decid retragerea sprijinului politic, iar excluderea e o prerogativă a filialei.
?Prin adoptarea acestor decizii, Biroul Permanent Naţional al PSD a încălcat prevederile statutului Partidului Social Democrat?, se arată într-un comunicat al PSD Ilfov remis ieri. Comunicatul precizează că potrivit art. 12 alin.(3) din statul PSD, "retragerea sprijinului politic se hotărăşte de către organul de conducere al partidului care l-a acordat sau de către organul ierarhic superior?, acestea fiind Comitetul Executiv Naţional, respectiv Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat.
Aceste considerente de ordin statutar au fost de altfel reluate în memoriul depus de Neţoiu la sediul părăsit al PSD. Odată datoria făcută, vicepreşedintele PSD Ilfov a dat semnalul terminării protestului, manifestanţii strângându-şi rapid recuzita şi plecând la fel de paşnic cum au şi venit. Nu înainte însă de a ameninţa cu manifestaţii zilnice de protest la sediul PSD, până când conducerea partidului va renunţa la decizia de a-i retrage sprijinul politic lui Gabriel Oprea.

Năstase, uimit de protest
Deputatul PSD, Adrian Năstase s-a arătat mirat de manifestările de protest de la sediul central al partidului. El a susţinut că nu ştia de existenţa mitingului, iar faptul că şedinţa se ţine la Senat nu are legătură cu acest incident. ?Nu ştiu despre ce este vorba cu protestul. Ştiu că este vorba de o întâlnire la Senat, iar discuţia este legată de buget, de felul în care se vor face alocarile bugetului către sănătate, învăţământ, pensionari. Nu discutăm despre Oprea?, a susţinut Năstase.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea BPN sanctiuni protest
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close