x close

Liderii USL susţin că nu iau în calcul suspendarea preşedintelui Băsescu în viitorul apropiat

de M.Z.    |    25 Mar 2013   •   15:07
Liderii USL susţin că nu iau în calcul suspendarea preşedintelui Băsescu în viitorul apropiat 418 Foto: Agerpres

Liderii USL susţin că nu iau în calcul suspendarea preşedintelui în viitorul apropiat. Ieşirea preşedintelui în care şi-a luat adio de la PDL este văzut drept ''un moment comic'', tocmai de aceea nu merită luată în seamă o astfel de acţiune.

Ponta: PSD nu iniţiază suspendarea lui Băsescu. Potrivit CC, el poate spune orice, oricând


Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că PSD nu va iniţia acţiunea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, arătând că acesta a încălcat Constituţia de foarte multe ori, dar că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele poate spune orice, oricând.

Întrebat dacă PSD va iniţia acţiunea de suspendare, Ponta a răspuns: "Nu". La insistenşele jurnaliştilor, Ponta a adăugat: "A fost oare clar răspunsul meu?".

El a arătat că, potrivit unei decizii a CC, preşedintele poate spune orice, oricând.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia prin prezenţa şi discursul său la Convenţia PDL, Ponta a precizat: "A zis Curtea că dânsul poate să spună orice, oricând".

"Eu ceea ce ştiu e că în Constituţie şi pentru următorii preşedinţi, pentru domnul Antonescu, pentru ceilalţi care vor fi preşedinţi, trebuie să găsim o soluţie ca lucrurile să fie foarte clare şi preşedintele ţării să rămână preşedintele României, al tuturor românilor, să nu mai fie şef de partid", a spus Ponta.


Antonescu: Niciun partid din USL nu şi-a asumat propunerea de suspendare, tema nu există

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, după şedinţa USL, că niciunul dintre partidele Uniunii nu şi-a "asumat" să propună tema suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a ieşirii publice legate de Convenţia PDL, motiv pentru care "subiectul nu există".

"Niciunul din partidele componente ale USL nu a introdus, nu a propus, nu a cerut introducerea pe agenda de azi a USL a temei unei eventuale declanşări a procedurii de suspendare a preşedintelui. Declaraţiile care s-au făcut în acest sens sunt declaraţii politice ale unor colegi de-ai noştri, niciun partid nu şi-a asumat o astfel de propunere şi, ca atare, subiectul pentru noi nu există", a afirmat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a catalogat ieşirea publică a preşedintelui Traian Băsescu, legată de Convenţia PDL, drept una "şi comică şi tragică" şi a precizat că nu poate fi declanşat un demers foarte serios cum este cel al suspendării din funcţie a şefului statului "în raport cu o situaţie foarte ridicolă".

"Suspendarea este un lucru grav. Suspendarea nu este un obicei care se celebrează în fiecare an sau din şase în şase luni, nu e o tradiţie populară. Suspendarea este un fapt excepţional, nu e vreo lovitură de stat - cum au aberat şi cum mai aberează unii - căci este prevăzută în Constituţie, dar este un fapt excepţional şi un fapt grav. Nu poţi să faci un demers foarte serios în raport cu o situaţie ridicolă", a afirmat liderul PNL.

Antonescu a reiterat faptul că şeful statului a încălcat "în spirit Constituţia", dar că "modul în care a făcut-o, momentul în care făcut-o sunt de domeniul comicului".

"Sunt de domeniul ilarităţii, sigur că de fapt e trist, dar un demers grav, un demers excepţional nu se poate lega de un episod îngrozitor de comic (...) şi trist, şi comic. Deci e trist să ai un preşedinte în posturi comice", a mai declarat liderul PNL.


Pe 23 martie, după Convenţia PDL, preşedintele Traian Băsescu a postat, pe o reţea de socializare, un material video, în care anunţă ruperea de PDL.

La convenţia PDL din 23 martie, Vasile Blaga a fost anunţat oficial câştigător al funcţiei de preşedinte al PDL, el obţinând 2344 voturi din totalul celor 4567 valabil exprimate de delegaţii la Convenţie, în timp ce Elena Udrea a întrunit 2014 voturi, iar Monica Macovei - 209.Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati