Antena 3 CNN Politică Liderul PSD Buzău, Ion Vasile, debarcat din funcţie. Senatorul acuză "stanilismul" şi demisionează din partid

Liderul PSD Buzău, Ion Vasile, debarcat din funcţie. Senatorul acuză "stanilismul" şi demisionează din partid

Liderul PSD Buzău, Ion Vasile, debarcat din funcţie. Senatorul acuză "stanilismul" şi demisionează din partid
Sursa foto: Ion Vasile
03 Mai 2010   •   13:51

Liderul filialei PSD Buzău, senatorul Ion Vasile, a fost debarcat luni din această funcţie, au decis membrii Biroului Permanent Naţional al PSD. Unul din vicepreşedinţii partidului, Valeriu Zgonea, a fost mandatat să coordoneze interimar filiala, până la organizarea Conferinţei judeţene în urma căreia va fi aleasă noua conducere a organizaţiei judeţene, susţin surse social-democrate. PSD Buzău nu este singura organizaţie în care vor cădea capete sau vor avea loc schimbări: urmează filiale Alba, Arad, Călaraşi, Giurgiu, Ilfov şi chiar Olt, acolo unde unul din principalii susţinători a lui Mircea Geoană, Ioan Toma, liderul senatorilor social-democraţi, ar avea zilele numărate. Potrivit surselor citate, primul mazilit, Ion Vasile plăteşte astfel cu funcţia disensiunile provocate în ultimii ani în cadrul organizaţiei, conflicte intestine care au slăbit potenţialul electoral al organizaţiei şi au provocat de altfel plecarea din partid a mai multor parlamentari ai filialei, nemulţumiţi de stilul autoritar de conducere al senatorului PSD. Senatorul Ion Vasile a anunţat, la ieşirea din sediul PSD, că demisionează din partid, al cărui membru este de la înfiinţare, şi că rămâne parlamentar independent, dar că nu se va afilia UNPR, el apreciind că a fost revocat de la şefia PSD Buzău "în mod stalinist".

"Am fost revocat în mod stalinist. Voi demisiona din PSD", a declarat senatorul, la ieşirea din sediul central al partidului, unde a avut loc şedinţa BPN în care s-a decis revocarea sa din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Buzău.

"Fac precizarea că sunt unul dintre membrii fondatori ai acestui partid. Astăzi nu am fost invitat la BPN. Am aflat din presă că urmează să fiu revocat în stilul stalinist, împuşcat şi pe urmă întrebat dacă cumva eşti vinovat", a spus Ion Vasile.

El a arătat că revocarea sa a fost decisă de BPN la propunerea preşedintelui PSD, Victor Ponta. "Constat că ierarhiile în partid nu sunt de nicun fel respectate şi probabil că alte interese, care mă depăşesc, în niciun caz interesele politice ale acestui partd, sunt puse în discuţie în momentul de faţă. Sunt judecat lapidar, la propunerea unor oameni pe care i-am respectat şi i-am stimat"", a spus Vasile. El a susţinut că nu ştie ce i se reproşează, în condiţiile în care este unul dintre cei care au făcut performanţă în PSD în cei 20 de ani de activitate.

Vasile a spus că îşi dă demisia din toate funcţiile din partid, inclusiv din partid, şi că va activa în continuare ca senator independent, dar nu în grupul independenţilor şi nici la PDL.


Înainte de ultimele alegeri prezidenţiale din toamnă, un studiu intern al PSD releva existenţa a 13 organizaţii judeţene cu probleme de randament electoral, filiale ale căror lideri erau fie în litigiu cu conducerea centrală, fie nu aveau nici un lider şi se aflau în curs de organizare, fie structuri în care se înregistraseră demisii sau dezertări în tabăra unor contracandidaţi ai lui Mircea Geoană.

Filialele despre care echipa de campanie centrală avea dubii în ceea ce priveşte mobilizarea la vot erau Arad, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi, Iaşi, Botoşani, Prahova, Ilfov, Vrancea, Cluj, Olt, Mehedinţi. După alegeri, problemele au rămas şi au fost moştenite de noul preşedinte PSD, Victor Ponta.

În Buzău, fosta conducere centrală a încercat, fără succes, să îl înlăture pe preşedintele organizaţiei, Ion Vasile. În luna septembrie a anului 2009, alegerile din organizaţia PSD Buzău s-au soldat cu un adevărat scandal iscat între cele două tabere din filială, una care îl susţinea pe senatorul Ion Vasile şi alta care era de partea primarului municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.

Certurile şi îmbrâncelile au blocat, timp de zece minute, uşa sălii de şedinţe, sustinatorii primarului acuzând că tabara cealaltă a adus mai mulţi oameni decât erau trecuţi în lista cu alegatori, pentru a avea mai multe sufragii. Ca să poată începe sedinţa, Liviu Dragnea, trimis de la centru să coordoneze alegerile interne din PSD Buzău, a fost nevoit să ameninţe cu suspendarea şedinţei.

Conflictul dintre Boşcodeală şi Vasile s-a acutizat în lunile care au urmat. La reconfirmarea sa în funcţie, Vasile a demis din filială doi alţi lideri importanţi, agreaţi la centru, împreună cu alţi 20 de consilieri locali. Totul a culminat cu plecarea unor parlamentari ai organizaţiei, precum Carmen Moldovan şi Adrian Mocanu, spre grupul parlamantarilor independenţi ai lui Gabriel Oprea, proaspăt branduit ca UNPR. Potrivit surselor citate, prin debarcarea din funcţie a senatorului Ion Vasile, se speră atragerea în partid a celor care au părăsit formaţiunea din cauza conflictelor avute cu acest parlamentar în trecut.

Liderul Victor Ponta intenţionează să tranşeze situaţia, folosindu-se de rezultatele alegerilor prezidenţiale, şi în cazul conducerilor altor filiale unde nu au fost efectuate încă alegeri interne, precum Arad, Alba, Giurgiu, Ilfov, Olt şi Călăraşi.

Dacă pentru şefia PSD Călăraşi este dat ca favorit deputatul Oana Niculescu Mizil, pentru conducerea organizaţiei ilfovene face lobby în partid deputatul Robert Negoiţă. Ambii parlamentari s-ar baza pe susţinerea secretarului general, Liviu Dragnea care intenţionează s-şi extindă influenţa asupra organizaţiilor din Muntenia şi că-şi crească astfel puterea în partid.

Şi în organizaţia PSD Olt au existat tensiuni între coordonatorul filialei, vicepreşedintele Ion Toma şi o parte din conducerile locale, deputatul Florin Iordache, susţinător al candidaturii lui Ponta la ultimul Congres, aflându-se la un moment dat în conflict cu Toma şi fiind demis de la conducerea PSD Caracal.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close