Antena 3 CNN Politică Liiceanu către Băsescu: "Sunteţi un preşedinte odihnit, dar eu mă simt un cetăţean obosit" (VIDEO)

Liiceanu către Băsescu: "Sunteţi un preşedinte odihnit, dar eu mă simt un cetăţean obosit" (VIDEO)

Liiceanu către Băsescu: "Sunteţi un preşedinte odihnit, dar eu mă simt un cetăţean obosit" (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
28 Oct 2009   •   17:55

Susţinător până în prezent al preşedintelui Traian Băsescu, Gabriel Liiceanu i-a adresat marţi seară preşedintelui un reproş indirect pentru "mlaştina politică" în care s-a lăsat absorbit, el şi proiectul cu care a câştigat alegerile din 2004. Intrând în postura ?cetăţeanului obosit şi înfrânt?, Liiceanu a reclamat drama actuală prin care trece România condusă de o clasă politică asemuită cu o mlaştină şi pe al cărui teren mlăştinos a intrat chiar şi ?odihnitul? Băsescu, din postura de ?victimă? a acestei situaţii.

Puţin deranjat de aprecierile intelectualului ale cărui păreri a dovedit de-a lungul timpului că le respectă şi le ascultă, Băsescu i-a imputat râzând că pare ?un resemnat?, dar că dă dreptate parţial sumbrului tablou politic zugrăvit de Liiceanu. Totuşi, şeful statului a atras atenţia că pentru actuala stare de lucruri sunt responsabili şi intelectualii pe principiul ?aveţi politicienii pe care i-aţi votat?. Totuşi Băsescu a susţinut că este dispus să intre "până la gură" în mlaştina invocată pentru a merge înainte cu proiectele sale.

Autodeclarându-se, spre deosebire de Traian Băsescu, ?un preşedinte odihnit?, ?un cetăţean obosit şi înfrânt?, omul de cultură şi-a exprimat, marţi seară, la sediul GDS, opinia că, deşi preşedintele a venit în 2004 cu un proiect în care scriitorul a crezut, acesta s-a afundat într-o mlaştină politică deoarece acesta era rolul pe care trebuia să-l joace.

?Mă bucur că sunteţi un preşedinte odihnit, dar eu ma simt un cetăţean obosit şi înfrânt. Am senzaţia că drama pe care o trăieşte România în clipa de faţă este una care trebuie să se aşeze exact în raport cu dezastrul vieţii politice din România. Senzaţia mea de cetăţean obosit şi învins este că nu sunt reprezentat de o clasă politică, că nu am încredere în clipa de faţă în nici un om politic şi că în clipa de faţă această clasă politică a reuşit să-şi impună o logică a ei în care îşi joacă jocurile luând ca spectatori ai acestui turneu infinit o societate română profund dezabuzată şi care este profund neinteresată de jocurile politice? a spus Liiceanu, sugerând că nici Băsescu nu s-ar mai bucura de încrederea sa.

Liiceanu a amintit de speranţele sale puse în proiectul cu care actualul şef al statului a câştigat alegerile prezidenţiale din 2004 şi de eşecul transpunerii acestuia în realitate.

DIALOGUL DINTRE LIICEANU ŞI BĂSESCU


?Aţi venit cu un proiect în 2004, aţi intrat cu un proiect generos pe scenă şi acest proiect pentru că a nimerit pe scena politică aşa cum am descris-o, a căzut într-o mlaştină şi dumneavoastră, vrând-nevrând, aţi intrat pe acest teren mlăştinos pentru că asta era scena pe care trebuia să jucaţi. Veţi simţi din nou la alegeri drama aceasta pe care am încercat să o descriu. Din păcate eu vă consider pe dumneavoastră victima acestei situaţii pentru că sunteţi singurul om politic pe care am sperat că a venit cu un program politic care scotea România care se învârtea cum să vă spun în acelaşi şanţ în care se învârte aceeaşi şansă a politicului de ani şi ani de zile? a avertizat Liiceanu.

Uşor contrariat de poziţia interlocutorului său, şeful statului a susţinut că proiectul său nu a eşuat total, deşi recunoaşte că nu a fost nici o reuşită din toate punctele de vedere, şi i-a imputat răzând acestuia că pare un ?resemnat?, o stare de spirit pe care el, ca om politic, nu o poate împărtăşi.

?Eu nu cred. În primul rând păreţi un resemnat. Domnule Liiceanu eu nu pot fi un resemnat că ăsta-i omul politic, nu se poate resemna. Nu ştiu de ce sunteţi dumneavoastră obosit şi eu odihnit nu am o explicaţie, dar probabil pentru că vă uitaţi foarte mult la Realitatea şi la Antena 3. Eu am recomandat tuturor celor care vor să vadă România adevărată să se uite la România, nu la televiziuni. Domnule Liiceanu aveţi dreptate. Mandatul meu nu a fost o reuşită din toate punctele de vedere dar sunteţi , aţi fi la fel de nedrept dacă aţi considera că nimic nu s-a întâmplat? a susţinut Băsescu, invocând succesul intrării României în UE şi debutul apariţiei mentalităţii care lucrează cu valori la nivelul societăţii.

În ceea ce priveşte starea actualei clase politice, Băsescu a sugerat că întreaga societate, inclusiv intzelctualii sunt responsabili pentru această situaţie prin votul dat la alegeri. Cât priveşte mlaştina în care se zbate politucul în România, şeful statului a lăsat să se înţeleagă că este dispus să se afunde în ea cât timp are o ţintă de atins.

"Dacă nu vrei să te uzi la picioare, nu te bagi în politică. Dar dacă te-ai băgat, întri şi în mlaştină, pînă la gură, însă ai o ţintă înainte? a conchis filosofic preşedintele.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gabriel Liiceanu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close