Antena 3 CNN Politică Lista măsurilor PSD pentru programul de guvernare: creşteri pentru alocaţii, pensii şi salarii, plafonarea preţurilor şi gestionarea pandemiei

Lista măsurilor PSD pentru programul de guvernare: creşteri pentru alocaţii, pensii şi salarii, plafonarea preţurilor şi gestionarea pandemiei

PSD a făcut lista măsurilor pe care le vrea în programul de guvernare. Printre priorități social democraţii propun măsuri urgente de gestionare a pandemiei, plafonări de preţuri, dar şi măriri de pensii, salarii şi alocații.

Lista măsurilor PSD pentru programul de guvernare: creşteri pentru alocaţii, pensii şi salarii, plafonarea preţurilor şi gestionarea pandemiei
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    07 Noi 2021   •   16:34

Mai exact, pentru pensii şi alocaţii PSD propune aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. 
De asemenea, social democraţii solicită creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

Referitor la salariul minim, social democraţii propun creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022. Se solicită şi creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. (termenul va fi definitivat după discuții cu partenerii sociali și mediul de afaceri), respectiv un calendar pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

Pentru utilităţi PSD propune: 
- PLAFONAREA PREȚURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.
- COMPENSAREA facturilor la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat și aplicabil cu celeritate.
- Asigurarea SUBVENȚIEI LA GIGACALORIE la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

Pentru sistemul de educaţie priorităţile PSD sunt: 
- Asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor în regim fizic – testare. 
- Back-up pt școlile care nu îndeplinesc condițiile de desfășurarea orelor cu prezență fizică  în sistem de siguranță - operaționalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic și a celorlate on-line). 
- Descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați.

În ceea ce privește gestionarea pandemiei social democraţii vin cu o serie de măsuri care prevăd testare extinsă și vaccinare. Reanalizarea restricțiilor și întărirea imediată a capacității de răspuns a sistemului sanitar: minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile. Stocuri de urgență suplimentate, resursă umană atrasă. 

În ceea ce privește PNRR, social democraţii propun stabilirea și adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR și pregătirea proiectelor în regim de urgență.

Pentru Autorităţile locale (spitale, școli, sisteme de termoficare), PSD propune alocarea urgentă a sumelor necesare funcționării autorităților locale și pentru finalizarea investițiilor din fonduri europene până la final de an.


Principii la care PSD nu renunță : 
•    parteneriat real între autorități și mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul național care duce la luarea deciziilor în privința controlului pandemiei. 
•    Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătății publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic și social, însoțite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul și instrumentele financiare de compensare a efectelor negative. 
•    Restabilirea încrederii în autorități prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esențială profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la politrucii plasați în funcții publice doar pe baza apartenenței politice. 
•    Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei - bine delimitate temporal, nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.
•    Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație. Coerciția să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar și în funcție de zonele țării (rural-urban). 


×
Subiecte în articol: PSD lista măsuri program de guvernare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close