Antena 3 CNN Politică Lista miniştrilor din cabinetul Emil Boc

Lista miniştrilor din cabinetul Emil Boc

Lista miniştrilor din cabinetul Emil Boc
18 Dec 2008   •   14:24

După ce iniţial şi-au împărţit funcţiile în Guvern, conducerile PSD şi PD-L au decis şi cine sunt persoanele care vor ocupa funcţiile de miniştri. Cele două partide şi-au desemnat oamenii care vor face parte din Cabinetul Emil Boc, întreaga listă urmând a fi audiată în Parlament, în comisiile de specialitate.
După aceea, urmează ca Parlamentul să voteze lista noului Guvern. Având în vedere că PSD şi PD-L deţin o majoritate de 70% în Parlament, cel mai probabil votarea listei de miniştri în Parlament reprezintă o simplă formalitate.
Antena3.ro vă prezintă CV-urile miniştrilor din cabinetul Emil Boc. Materialul se actualizează.
-Premier: Emil Boc (PD-L)

Emil Boc, născut în 1966, este absolvent al facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj şi al Facultăţii de Drept. Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în drept constituţional şi instituţii politice, iar în prezent ocupă postul de conferenţiar univeristar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Începând cu 2005 Emil Boc este preşedintele executiv al Partidului Democrat şi lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor. În 2004 a fost ales primar al oraşului Cluj-Napoca, iar în 2008 a fost reales din primul tur, cu 76,2% din voturi.
- Vicepremier: Dan Nica (PSD)

Dan Nica, născut în 1960, a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, din Iaşi şi este doctor în Ştiinţele Comunicării. Este în politică din 1996, când a obţinut un mandat de deputat din partea PDSR şi de membru în Comisia parlamentară pentru industrii şi servicii. Din 2003 până în prezent este preşedintele organizaţiei judeţene PSD Galaţi, iar din 2005, vicepreşedinte PSD.
Miniştrii PSD
- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Marian Sârbu

Marian Sârbu, născut în 1958, este licenţiat în Drept. Din 1994 este membru al Biroului Executiv al PDSR. Între 2000 şi 2003 este deputat şi Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Între 2003 şi 2004 este Ministru delegat pentru Relaţia cu Partenerii Sociali.
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Ilie Sârbu

Ilie Sârbu, licenţiat în teologie şi ştiinţe economice, membru PDSR din 1993. În 2001 devine Ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Din 2004 este preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Timiş, iar din 2005 este ales vicepreşedinte al PSD. În urma demisiei Preşedintelui Nicolae Văcăroiu, Ilie Sârbu este ales Preşedinte al Senatului României, pe data de 28 octombrie 2008. Împătimit vânător, Ilie Sârbu este membru al mai multor asociaţii naţionale și internaţionale: Președinte al filialei A.J.V.P.S. Timiș, membru al Biroului Executiv A.G.V.P.S. România şi Vicepreşedinte al CIC (International Council for Game and Wildlife Conservation).
- Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu este inginer, doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică Bucureşti. Din 2004 până în prezent este Rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Este membru PSD din 1996, iar între 2000 şi 2003 a fost Ministrul Educaţiei şi Cercetării în cabinetul Năstase. În 2002 a primit Ordinul Steaua României în grad de Cavaler.
Ministerul Sănătăţii Publice: Ionuţ Bazac

Ionuţ Bazac a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. A fost secretar de stat în perioada decembrie 2000 - martie 2002, respectiv august 2004 - decembrie 2004. În 2003, s-a transferat la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor. Ion Bazac este membru fondator al Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor, organizaţie din care face parte şi Victor Ponta. În 2007, Ion Bazac a înfiinţat firma Forza Rossa, împreună cu soţia sa, Camelia Bazac şi holdingul Central European Finance din Luxemburg. Ulterior, firma a devenit reprezentatul Ferrari în România. Cei doi soţi deţin 52,5% din acţiuni, Ion Bazac fiind şi preşedintele acesteia. În mai 2008, Forza Rossa a inaugurat service-ul oficial Ferrari din România, în cadrul complexului din Otopeni. La ceremonia oficială au participat atât o delegaţie la nivel înalt din Italia cât şi mai mulţi proprietari români de Ferrari.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Victor Ponta

Victor-Viorel Ponta, născut în 1972, a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, obţinând, în 2000, un master în Drept penal internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia. În 2002, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, iar un an mai târziu a devenit doctor în Drept penal al Universităţii Bucureşti. Victor Ponta a fost procuror, coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, Secretar de Stat, Şeful Corpului de Control al Guvernului şi ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar. Din 2002, Ponta este preşedintele Tineretului Social Democrat, iar din 2003, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.
Ministerul Afacerilor Externe: Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, născut în 1959, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. În 1999, a devenit doctorand al Facultăţii de Drept -Universitatea Bucureşti - tema "Protecţia personalităţii umane prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului". A fost vicepreşedinte pe domeniul Politica Internaţională şi relaţia cu comunităţile româneşti. Din 1995, este membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare. Cristian Diaconescu a fost secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, Ministerul Afacerilor Externe, între decembrie 2000 şi ianuarie 2004. Între ianuarie 2004 şi martie 2004, a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, MAE, iar între martie 2004 şi decembrie 2004, ministrul Justiţiei.
Ministerul pentru IMM, Comerţ şi Mediu de Afaceri: Constantin Niţă

Constantin Niţă, născut în 1955, a absolvit Facultatea de Studii Economice Iaşi, Secţia Ec. Industriei şi Facultatea de Drept Iaşi. În 1999 devine doctorand al Facultăţii de Ştiinţe Economice Iaşi, doctor în economie - specializarea marketing. Între 1998 şi 2004 a fost membru al Biroului Executiv al Partidul Social Democrat. Între 2000 şi 2003 a fost deputat - secretar al Biroului permanent. Din februarie 2005, este viceliderul Grupului Parlamentar al PSD.
Ministerul Administraţiei şi Internelor: Gabriel Oprea

Gabriel Oprea, născut în 1961, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti. Între 2003 şi 2004 a fost ministru delegat pentru Administraţia Publică, iar între 2004 şi 2008 a fost deputat PSD. În perioada 2004 - 2005, Oprea a fost membru al Biroului Coordonator Naţional al Partidului Social Democrat, iar din 2006, până în prezent este preşedintele Departamentului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Din 2008 este profesor Universitar, Conducător de Doctorat - Academia Naţională de Informaţii.
Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile: Nicolae Nemirschi

Nicolae Nemirschi, născut în 1959, a absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii. Nemirschi a obţinut un masterat în Drept Social European şi este doctorand la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină. În 1984 a fost inginer la Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice Constanţa ? Canalul Dunare-Marea Neagră, iar mai apoi director adjunct la S.C. Mamaia SA, între 1990 şi 1992, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, filiala Constanţa, în perioada 1998 - 2000 şi director general la Asociaţia Patronală Mamaia. Între anii 2000 şi 2004, a fost director executiv şi arhitect şef în Primăria Municipiului Constanţa. În prezent este Preşedinte al Zonei Metropolitane Constanţa şi Vicepreşedinte al Comitetului Naţional al Zonei Costiere.
Miniştrii PD-L
Ministerul Economiei: Adriean Videanu

Adriean Videanu, născut în 1962, a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucureşti, secţia Autovehicule Rutiere (AR). În liceu şi, apoi, în facultate, a jucat volei (divizia B) şi apoi fotbal de performanţă pentru Petrolul Videle (divizia C), alături de unul dintre cei doi fraţi ai săi, Marian Videanu. Este în ploitică încă din 1990, când a obţinut un mandat de deputat de Teleorman. În 2004 a fost ales primar general al Bucureştiului, după alegerea lui Traian Băsecu în fruntea statului român. Adriean Videanu este căsătorit şi are doi copii.
Ministerul Finanţelor: Gheorghe Pogea

Gheorghe Pogea, născut în 1955, a absolvit Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor - Institutului Politehnic Bucureşti. Între 2000 şi 2005 a fost preşedinte al BPJ al PD, filiala Hunedoara, Partidul Democrat. Pogea a fost coautor al Programului de Guvernare al Alianţei D.A. PNL-PD. În iunie 2006 a fost retras de PD din Guvern, pentru a se forţa desfiinţarea funcţiei de ministru de stat.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii: Radu Berceanu

Radu Berceanu, născut în 1953, a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea de Construcţii Aeronave. Între 1998 şi 2000 a fost ministru al Industriei şi Comerţului. În perioada 2006 - 2007, Radu Berceanu a fost ministru al Transporturilor şi Industriilor. Între 2004 şi 2006, respectiv 2006 - 2008, Berceanu a fost vicepreşedinte al Senatului. Radu Berceanu este membru PD de la înfiinţare, preşedintele organizaţiei PD Dolj de la înfiinţare şi până în prezent, secretar, vicepreşedinte executiv şi vicepreşedinte al PD.
Ministerul Apărării Naţionale: Mihai Stanişoară

Mihai Stănişoară, născut în 1962, a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Timişoara. În 2001, devine secretar executiv al Biroului Permanent Naţional al Partidului Democrat. În martie 2007, Stănişoară devine consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Până în februarie 2005 a fost vicelider al Grupului Parlamentar al PD. Până în martie 2007, a fost preşedinte al comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Mihai Stănişoară este membru în CSAT.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei: Vasile Blaga

Vasile Blaga, născut în 1956, a absolvit Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timişoara, Facultatea de Mecanică. Are specializare vamală în Austria şi Germania, Colegiul Naţional de Apărare. Între 2004 şi 2007, Vasile Blaga a fost ministrul Administraţiei şi Internelor. Vasile Blaga este căsătorit şi are doi copii.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: Toader Paleologu

Toader Paleologu, născut în 1973, are o diplomă de studii aprofundate în filosofie, Universitatea Paris I Sorbonne. În 2005, a fost numit ambasador al României în Regatul Danemarcei şi Islanda. Din 2003, este conferenţiar la European College of Liberal Arts din Berlin. Toader Paleologu este fiul eseistului şi ambasadorului Alexandru Paleologu.
Ministerul Tineretului şi Sportului: Monica Iacob Ridzi

Monica Iacob Ridzi, născută în 1977, este doctor în ştiinţe inginereşti, Universitatea din Petroşani, Facultatea de Drept. Din 2007 şi până în prezent este deputat în Parlamentul European, membru al grupului PPE-DE. În perioada septembrie 2005 - decembrie 2006 a fost observator în Parlamentul European. Monica Iacob Ridzi este fondator al ONG-ului ?Democraţie pentru femei?.
Ministerul Turismului: Elena Udrea

Elena Udrea, născută în 1973, a absolvit Facultatea de Ştiinţe juridice şi administrative, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" şi este doctorand la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Între 2004 şi 2005 a fost numită consilier general al Municipiului Bucureşti, iar în 2005 - consilier de stat, şeful cancelariei preşedintelui. Elena Udrea este vicepreşedinte al PD-L.
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Gabriel Sandu

Gabriel Sandu, născut în 1963, a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ. Gabriel Sandu este în prezent vicepreşedinte al PD-L şi, din 2005, membru în Comisia pentru Politică economică, reformă şi privatizare.
Ministerul Justiţiei: Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu, născut în 1968, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, în 1991. A urmat ulterior un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994) şi a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Drept Comercial, summa cum laudae, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (2004). Cătălin Predoiu a practicat avocatura în cadrul unor importante firme din domeniu. În 1996 a fondat o importantă casă de avocatură. Predoiu a făcut parte din Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007), Consiliul de Administraţie al CEC SA (din 2007). În perioada 2003-2007, Predoiu a fost membru în Consiliul Baroului Bucureşti. Cătălin Predoiu a mai fost ministru al Justiţiei şi în Guvernul Tăriceanu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Emil Boc ministere
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close