Antena 3 CNN Politică Lokodi: Diplomaţia ungară să renunţe la intervenţia "destul de agresivă" care a "dezbinat" maghiarii din Transilvania

Lokodi: Diplomaţia ungară să renunţe la intervenţia "destul de agresivă" care a "dezbinat" maghiarii din Transilvania

Lokodi: Diplomaţia ungară să renunţe la intervenţia "destul de agresivă" care a "dezbinat" maghiarii din Transilvania
Sursa foto: Foto: Mediafax
12 Iun 2012   •   18:26

Diplomaţia ungară ar trebui să renunţe la intervenţia "destul de agresivă" a demnitarilor săi, care a "dezbinat" maghiarii din Transilvania, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke (UDMR), care a pierdut cursa pentru un nou mandat în favoarea lui Ciprian Dobre (USL), informează Mediafax.

Lokodi a declarat că voturile primite de contracandidatul său de la PCM, Biro Zsolt, nu îl ajută pe acesta "să ajungă niciunde", iar PCM şi PPMT nu au luat împreună suficiente voturi pentru un mandat de consilier judeţean.

Lokodi a subliniat că faptul că a pierdut cursa pentru un nou mandat se datorează prezenţei "demnitarilor de rang înalt din Ungaria", care i-a derutat şi pe maghiari, dar şi pe români.
   
Potrivit lui Lokodi, ca efect al vizitelor făcute de preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, şi secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt, maghiarii din judeţ au fost derutaţi şi nu au ieşit la vot, în timp ce românii s-au mobilizat.
   
"A fost suficient ca prin prezenţa demnitarilor de rang înalt din Ungaria populaţia să fie total derutată, alegătorii maghiari să rămână departe de urne - am informaţii precise că unii, fiind chiar membri în comisiile electorale, nu au dorit să îşi exercite dreptul de vot, tocmai datorită situaţiei confuze. Unii nu ştiu să citească printre rânduri şi mesajele politice din partea demnitarilor din Ungaria nu au fost unele pozitive, ci total derutante, tocmai de aceea oamenii nu s-au mai mobilizat. Felicit populaţia de etnie română că s-a mobilizat, în comparaţie cu 2008 s-a dus (la vot) cu 17 procente în plus. Aceasta iarăşi datorită vizitelor dese din Ungaria, pentru că, normal, noi ştim că aici putem trăi în mod paşnic, dar dacă cineva din afară vrea să vină şi să ne arate ce avem de făcut, acest lucru ne derutează, şi pe unguri şi pe români", a spus Lokodi.
   
Ea a adăugat că "populaţia nu a ştiut cum să reacţioneze la aceste mesaje", iar partidele sprijinite de politicienii ungari - PCM şi PPMT - nu au reuşit decât "să dezbine" comunitatea maghiară, nereuşind nici să scoată la vot maghiarii care nu simpatizau candidaţii UDMR şi nici să obţină vreun mandat de consilier judeţean.
   
Lokodi a subliniat că diplomaţia ungară ar trebui să renunţe la intervenţia "destul de agresivă" a demnitarilor săi, care a dezbinat maghiarii din Transilvania.
   
"Ar fi fost mult mai bine şi mult mai eficient dacă cei care au făcut vizite şi încoace şi încolo prin judeţul Mureş, Harghita şi Covasna rămâneau liniştiţi acasă şi îşi vedeau de treburile lor, că şi ei au mult de lucru. (...) Acum chiar că a rămas populaţia maghiară departe de vot. Eu cred că diplomaţia maghiară trebuie să analizeze acest lucru şi să renunţe la această intervenţie deloc dorită şi destul de agresivă, pentru că nu ne ajută, din contră, ne dezbină", a conchis Lokodi.
   
UDMR a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, candidatul acestei formaţiuni, Lokodi Edita Emoke, primind cu aproape 16.000 de voturi mai puţin decât candidatul USL, Ciprian Dobre, potrivit rezultatelor finale furnizate, marţi, de Biroul Electoral Judeţean.


×
Subiecte în articol: Ungaria Transilvania
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close