Antena 3 CNN Politică Loviturile care au schimbat soarta alegerilor. Stolojan, la 15 ani de la manevra misterioasă „Dragă Stolo”: „Eu intrasem într-o stare de epuizare”

Loviturile care au schimbat soarta alegerilor. Stolojan, la 15 ani de la manevra misterioasă „Dragă Stolo”: „Eu intrasem într-o stare de epuizare”

Loviturile care au schimbat soarta alegerilor. Stolojan, la 15 ani de la manevra misterioasă „Dragă Stolo”: „Eu intrasem într-o stare de epuizare”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    03 Noi 2019   •   16:14

În 2003, PNL, condus atunci de Theodor Stolojan, s-a aliat cu Partidul Democrat, condus de Traian Băsescu, formând Alianța D.A. - Dreptate și Adevăr. În februarie 2004, Stolojan și-a anunțat candidatura la președinție din partea alianței.

Cursa prezidențială a luat însă o cotitură neașteptată pe 2 octombrie 2004 când Stolojan își anunța retragerea din fruntea PNL și, de asemenea, din cursa prezidențială, invocând probleme grave de sănătate.

Locul său a fost preluat de Traian Băsescu, cel care vădit emoționat a început să plângă în momentul în care Stolojan a făcut anunțul retragerii.

Fostul premier Theodor Stolojan a vorbit duminică la emisiunea „News Magazine cu Mihaela Bîrzilă” despre acest moment.

„Eu intrasem într-o stare de epuizare în urma unei campanii electorale care a durat doi ani de zile, în condițiile în care noi nu aveam atunci din păcate acces la televiziuni și trebuia să facem campania aproape în fiecare oraș, comuna, sat din România.

Un alt motiv foarte important a fost că Băsescu la vremea respectivă câștigase primăria Bucureștiului într-un duel cu un lider al PSD și avea o popularitate în creștere care era evidentă la vremea respectivă. Am considerat că trebuie să mă retrag și dânsul să preia mai departe acea luptă, inclusiv cu Adrian Năstase. Până la urmă s-a dovedit soluția care ar fi câștigat”, a spus Stolojan, duminică, la Antena 3.

Întrebat dacă îi pare rău de decizie, Stolojan a răspuns: „Nu. Îmi pare rău că nu mi-am dozat eforturile. La vremea respectivă a fost o lecție de viață”.

„Eu am avut o rezistență. Totuși am lucrat în Ministerul Finanțelor ani de zile în condiții dificile. Aproape nu aveam duminică liberă, dar ce s-a întâmplat în campania aia, timp de doi ani de zile, la un moment dat m-a dat peste cap.

Am avut o operație foarte complicată și mulțumesc și acum echipe conduse de profesorul Sinescu de la Fundeni pentru rezultatul bun al operației”, a mai spus Theodor Stolojan, adăugând că nu a fost vorba de șantaj în decizia lui de retragere.

„Nu avea cum să mă șantajeze Traian Băsescu. Eu am lucrat cu Traian Băsescu, am colaborat cu el. Nu avea cu ce, nu avea cum să mă șantajeze”, a precizat el.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close