Antena 3 CNN Politică "Transilvania este istoric a românilor!". Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, reacţie după discursul deputatului UDMR Csoma Botond la ședința solemnă de Ziua Națională

"Transilvania este istoric a românilor!". Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, reacţie după discursul deputatului UDMR Csoma Botond la ședința solemnă de Ziua Națională

"Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei", a fost mesajul transmis de Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, după discursul deputatului UDMR Csoma Botond susţinut la ședința solemnă de Ziua Națională, în Camera Deputaţilor.

"Transilvania este istoric a românilor!". Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, reacţie după discursul deputatului UDMR Csoma Botond la ședința solemnă de Ziua Națională
Sursa foto: Facebook | Lucian Romaşcanu | Csoma Botond
de Alin Tarnovschi    |    28 Noi 2022   •   20:38

Reacţia ministrului vine după ce, astăzi, deputatul UDMR Csoma Botond a susţinut, într-un discurs în Camera Deputaţilor, că "liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc".

Declaraţia deputatului UDMR a înfuriat-o pe senatoarea Diana Şoşoacă, iar Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost la un pas să încheie şedinţa solemnă.

"De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist, reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice.

Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie, a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități, de către o parte a societății.

Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia", a declarat deputatul UDMR Csoma Botond.

Discursul deputatului şi scandalul ce a urmat pot fi văzute, în clipul video de mai jos, începând cu minutul 47.

#cdep #live

???? ȘEDINȚA SOLEMNĂ COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAȚILOR ȘI SENATULUI CONSACRATĂ SĂRBĂTORIRII ZILEI DE 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Luni, 28 noiembrie 2022

"Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari.

Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond.

Fiind un răspuns "la cald", mă rezum acum doar la câteva idei:

- Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei.

- declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român.

- România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.

România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate!

NImeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major.

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!", a fost mesajul transmis de Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.

#TransilvaniaRomânia Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări...

Publicată de Lucian N. Romascanu pe Luni, 28 noiembrie 2022

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close