Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban, coechipierul ales de Congresul PNL pentru Crin Antonescu

Ludovic Orban, coechipierul ales de Congresul PNL pentru Crin Antonescu

Ludovic Orban, coechipierul ales de Congresul PNL pentru Crin Antonescu
Sursa foto: Ludovic Orban
21 Mar 2009   •   09:18

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă dimineaţă, prim-vicepreşedinte al PNL, obţinând 947 din voturile delegaţilor la Congresul extraordinar al partidului. Doi dintre contracandidaţii săi, ilfoveanul Marian Petrache şi liderul de Alba Teodor Atanasiu s-au retras după anunţatarea scorului zdrobitor obţinut de Crin Antonescu pentru şefia partidului. Cel de-al patrulea concurent rămas în cursă, băcăuanul Romeo Stavarache, nua reuşit să contabilizeze decât 354 din voturile delegaţilor, alte 12 voturi fiind nule.
Jocurile pentru noul post creat de prim-vicepreşedinte au fost clare pentru toată lumea imediat după anunţarea rezultatului votului pentru preşedinţia partidului. În timp ce Antonescu era flancat de o adevărată cohortă de susţinători în drumul său victorios spre prezidiul Congresului, Ludovic Orban primea deja în sală felicitări din partea unor delegaţi pentru obţinerea funcţiei de primvicepreşedinte, considerată deja ca fiind în buzunarul lui.
Atanasiu şi Petrache s-au retras, Stavarache convins să continue cursa pentru imagine de aripa Tăriceanu
Votul pentru preşedinţia PNL a reprezentat pentru mulţi liberali candidaţi la funcţii în Biroul Politic Central un adevărat barometru al stării de lucruri din Congres. Dacă pe feţele susţinătorilor lui Călin Popescu Tăriceanu se citea supărarea şi resemnarea, fidelii lui Antonescu şi Orban nu-şi ascundeau bucuria. Unii, care votaseră pentru continuitatea lui Tăriceanu la cîrma partidului profeţeau deja furioşi dezertări şi plecări din PNL a unor primari şi alţi liberali cu funcţii în administraţia locală.
Imediat după vot, printre rândurile delegaţilor a circulat vestea că doi dintre candidaţii la funcţia de primvicepreşedinte, Marian Petrache şi Teodor Atanasiuse vor retrage. Cei doi şi-au anunţat, rapid în faţa Congresului, retragerea din cursă.
Atanasiu a explicat că nu mai candidează din respect pentru liberali şi pentru încrederea obţinută de Antonescu.
"Domnule preşedinte, văzând încrederea pe care liberalii v-au acordat-o în această seară, văzându-vă proiectele ambiţioase şi văzând că este ora 23.30 şi ar mai urma vreo şase ore să-i chinuim pe colegii noştri pentru unul sau două tururi şi din respect pentru liberalii din această ţară şi sală am ales să-mi retrag candidatura", a susţinut generos Teodor Atanasiu.
La rândul său, Marian Petrache a afirmat că preferă să nu mai concureze pentrupentru a-l lăsa pe Antonescu să facă echipă cu Orban. "Ludovic Orban a fost sufletul campaniei pe care a dus-o Antoenscu, motiv pentru care ar trebuie să-i lăsăm să fie o echipă", a spus Petrache.
Surse liberale susţin că şi cel de-al patrulea candidat, Romeo Stavarache ar fi vrut să facă pasul înapoi văzând care este raportul de forţe, dar ar fi fost convins de oamenii liderului detronat să i se opună în continuare lui Orban pentru a nu transforma totul într-o victorie trimfală pentru aripa Antonescu.
Stavarache: ?Antonescu a câştigat cu un vot care îl şi obligă să câştige Preşedinţia României?
"Am venit să candidez cu gândul că PNL trebuie să fie un partid din ce în ce mai puternic. Aşteptam cu nerăbdare rezultatul şi iată că Antonescu a câştigat cu un vot care îl legitimează, dar îl şi obligă să câştige Preşedinţia României", a avertizat Stavarache în discursul său.
Membru de drept în BPC, ca reprezentant al uneia dintre cele 8 filiale performante le partidului, Stavarache a arăta că, în mod sigur, noul Birou Politic îl va susţine pe noul preşedinte ales, Crin Antonescu.
"PNL cu siguranţă poate juca un rol foarte important la Preşedinţie", a mai spus Stavarache.
Orban: ?Promit că nu mă voi schimba în rău?
Ludovic Orban a ţinut să promită în faţa delegaţilor, că, dacă va fi ales, nu se va schimba în rău şi va munci la fel de mult pentru partid. "Vă promit şi vă garantez că, dacă mă veţi alege (prim-vicepreşedinte ? n.r.), nu mă voi schimba în rău. Voi răspuunde la telefon, aşa cum am răspuns şi până acum, voi fi în orice localitate în care filiala are nevoie de mine, voi fi 16 ore din 24 la dispoziţia PNL şi voi fi la fel de aproape de voi", a declarat Ludovic Orban, înainte de a trece în alt registru, cel al acţiunilor care vor urma pentru noua echipă de conducere.

El a susţinut că noua econducerea nu va face "nicun pas înapoi". "Cine îşi imaginează că PNL va face vreun pas înapoi se înşeală amarnic. Avem nevoie, în afară de raţiune, în afară de soluţii, în afară de un discurs elevat, avem novoie de mai mult suflet, de mai multă forţă, de mai multă încredere, pentru că suntem cei mai buni", a mai spus Orban, în aplauzele susţinute ale asistenţei.
Orban a fost la final anunţat oficial câştigător al funcţiei de prim-vicepreşedinte al PNL, obţinând 947 din voturile delegaţilor la Congresul extraordinar al partidului, în timp ce Romeo Stavarache, celălalt candidat rămas în cursă, a primit 354 voturi, 11 voturi fiind nule.
"Fiţi convinşi că alegerea a fost cea bună. Îi mulţumesc lui Romeo (Stavarache - n.r., contracandidatul său pentru această funcţie) că s-a angrenat în această competiţie şi i-a dat o doză de adrenalină şi de interes suplimentar. Poate să conteze pe mine ca partener adevărat", a spus Orban.
Referindu-se la noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, Orban a spus că au fost "umăr la umăr pentru aceleaşi valori şi idealuri".
"Suntem cunoscuţi de aproape 20 de ani ca oameni care am fost umăr la umăr pentru aceleaşi valori şi idealuri", a afirmat el.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close