Ludovic Orban explică graba asumării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Strategia premierului

de A.M.P    |    19 Ian 2020   •   09:37
Ludovic Orban explică graba asumării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Strategia premierului Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat că a luat decizia asumării răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, în detrimentul unei ordonanțe de urgență, pentru că, în cazul unei OUG, exista riscul să fie atacată de Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională.

Ludovic Orban a precizat, într-un interviu acordat hotnews.ro, că asumarea pe legislația electorală nu vizează președinții de Consilii Județene.

„Am ajuns la concluzia ca e imposibil sa adoptam ordonanța de urgență. Au facut o șmecherie in Birourile Permanente. Proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi a fost trimis catre o comisie de cod electoral. De fapt, îngropat in comisia de cod electoral. A doua varianta era OUG. SI aici am fost extrem de rezervat in ceea ce priveste OUG. Trebuie temei constitutional. Nu puteam sa adoptam o OUG cat aveam in discutie asumarea raspunderii. Am ajuns la concluzia că nu puteam să adoptăm o ordonanță de urgență pentru că exista riscul să o atace Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională”, a declarat Ludovic Orban.

”Nu este operată nicio modificare pe alegerea șefilor de consilii județene. Vrem clar ca președinții de consilii județene să fie aleși în CJ”, a mai spus Ludovic Orban.

Citește și: Orban: Vrem să intervenim în cazul în care modificarea privind alegerea preşedinţilor de CJ nu va fi adoptată în Parlament

Ludovic Orban a subliniat că angajarea răspunderii este superioară ordonanței de urgență, ca procedură, și are puține elemente care să permită PSD să aibă succes la Curtea Constituțională. 

”E vorba de o modificare care permite o  legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale. E o chestiune care întărește democrația”, a mai spus Orban.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close