Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban: Solicităm demisia premierului Viorica Vasilica Dăncilă după noua gafă monumentală

Ludovic Orban: Solicităm demisia premierului Viorica Vasilica Dăncilă după noua gafă monumentală

Ludovic Orban: Solicităm demisia premierului Viorica Vasilica Dăncilă după noua gafă monumentală
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    25 Mar 2019   •   18:21

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că partidul său solicită demisia premierului Viorica Dăncilă.

„Partidul Naţional Liberal solicită demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în Statele Unite. Declaraţia făcută de premier generează noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României. Aş menţiona că de câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să obţină statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate.

Citiți și: Regele Abdullah al Iordaniei și-a anulat vizita în România, după declarațiile Vioricăi Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim

Declaraţia doamnei Dăncilă aruncă în aer toate eforturile făcute de diplomaţia românească pentru a obţine această poziţie onorantă pentru România de membru nepermanent în Consiliul de Securitate. Aţi remarcat reacţia imediată şi anume, anularea vizitei unui şef de stat ca urmare a declaraţiei date de premierul Dăncilă. În spatele acestei decizii se arată foarte clar dezacordul total faţă de declaraţiile premierului român.

La nivelul Uniunii Europene, cu siguranţă, imaginea României va fi profund afectată, pentru că îi readuc aminte doamnei Dăncilă că nu vorbeşte în calitate de persoană particulară ci vorbeşte în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că orice declaraţie face, o face din această poziţie oficială.

Citiți și: Dăncilă anunță mutarea ambasadei României la Ierusalim, Iohannis spune că premierul este ignorant în politica externă: Decizia finală îmi aparține

Şi aici nu mai este vorba despre nedumeriri sau de ridicări din umeri sau de zâmbete condescendente la adresa multiplelor gafe făcute de Dăncilă. Aici nu mai este vorba să confunzi capitalele diferitelor ţări în care eşti în vizită, nu mai este vorba despre pocirea numelor de premieri, de şefi de guverne din ţările cu care ai relaţii internaţionale, este vorba despre o declaraţie pe un subiect extrem de delicat în care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declaraţii pentru că, în conformitate cu Constituţia României, conducătorul politicii externe, cel care în ultimă instanţă ia deciziile legate de politica externă, este preşedintele României.

Repetăm, solicităm demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă şi poate, dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare în momentul în care am formulat sesizarea privitoare la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului, poate că o asemenea ieşire, o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi petrecut”.

Citiți și: Viorica Dăncilă: Mă aștept la o nouă plângere penală din partea lui Ludovic Orban

×
Subiecte în articol: gafa Ludovic Orban demisie ambasada Ierusalim
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close