Antena 3 CNN Politică Macovei cere Baroului Bucureşti excluderea lui Adrian Năstase din rândul avocaţilor

Macovei cere Baroului Bucureşti excluderea lui Adrian Năstase din rândul avocaţilor

Macovei cere Baroului Bucureşti excluderea lui Adrian Năstase din rândul avocaţilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    21 Oct 2013   •   13:17
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a solicitat luni, Baroului Bucureşti, să-l excludă pe Adrian Năstase din acest for, pe motiv că fostul premier PSD a fost condamnat definitiv în dosarul "Trofeul calităţii". 
 
Cererea fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, apare pe blogul personal.
 
"Menţinerea lui Năstase, Voicu şi Costiniu în breasla avocaţilor ar fi o ofensă pentru toţi cei care profesează cu respect pentru lege. Ce să înţeleagă avocaţii oneşti: dacă un magistrat este condamnat pentru corupţie, se poate face liniştit avocat şi poate profesa? Este jignitor atât pentru avocaţi, cât şi pentru magistraţi! Aşa cum erau şi declaraţiile condamnatului Cătălin Voicu, conform stenogramelor din dosar: şi , care au accentuat percepţia negativă a oamenilor despre justiţie.

Sper şi îndemn Baroul Bucureşti să ia decizii conform legii şi care să îl onoreze", a scrie Monica Macovei pe blog.
 
În situaţia lui Năstase se află şi Florin Costiniu şi Cătălin Voicu, condamnaţi definitiv pentru corupţie.
 
Europarlamentarul arată că menţinerea celor trei în breasla avocaţilor ar fi "o ofensă pentru toţi cei care profesează cu respect pentru lege".
 
Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. 
 
"În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocaţilor la articolul 58.
 
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. 
 
Pe 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii". 

Fostul premier s-a împuşcat cu un revolver Smith and Wesson, calibrul 45
. Acesta şi-a îndreptat arma spre cap, iar datorită intervenţiei prompte a poliţistului care îl însoţea plaga nu a fost fatală.

Adrian Năstase va afla astăzi dacă va fi exclus din avocatură. Consiliul Baroului Bucureşti se va reuni pentru a decide dacă fostul premier va mai putea profesa ca avocat, după ce Năstase a fost condamnat pentru fapte de corupţie în dosarul Trofeul Calităţii.  

Năstase trebuia să afle decizia lunea trecută, însă şedinţa s-a amânat din lipsă de cvor, aşa că astăzi membrii Consiliul Baroului Bucureşti se vor întâlni din nou pentru a lua o hotărâre.
 

×
Subiecte în articol: Monica Macovei Adrian Nastase
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close