Antena 3 CNN Politică Macovei şi Preda propun PDL abandonarea numirilor prin telefoane şi sistem american de selecţie a candidaţilor

Macovei şi Preda propun PDL abandonarea numirilor prin telefoane şi sistem american de selecţie a candidaţilor

Macovei şi Preda propun PDL abandonarea numirilor prin telefoane şi sistem american de selecţie a candidaţilor
Sursa foto: Monica Macovei
25 Ian 2010   •   13:53

Clarificarea doctrinară, schimbarea denumirii şi a siglei partidului, nevoia reclădirii politicii de resurse umane pe bază de competenţe, numiri care să ţină seama de profesionalismul şi pregătirea respectivului şi nu de telefoanele date în culise, şi chiar copierea modelului american de candidaturi interne au fost discutate de europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda la şedinţa conducerii PDL, la care au fost invitaţi după ce în ultimele luni au emis o serie de critici la adresa modului de funcţionarea a partidului şi de promovare a unor persoane în anumite funcţii sau pentru diverse candidaturi. Veniţi din zona societăţii civile, cei doi europarlamentari au susţinut că majoritatea partidelor politice româneşti au probleme cu politicile de resurse umane. Propunerile lor urmează a fi analizate de comisia de statut care va fi validată la sfârşitul acestei săptămâni, la Braşov, în cadrul Consiliului Naţional al PDL.

În cadrul şedinţei BPN al PDL, Cristian Preda a propus trei direcţii de acţiune: ameliorarea realaţiai partidului cu societatea prin cooptarea de noi membri, bine pregătiţi şi al căror cuvânt să nu fie ignorat în PDL, amelirorarea relaţiei cu aleşii locali la nivelul conducerii centrale şi clarificarea doctrinară.

Europarlamentarii par a susţine şi propunerea deputatului Sever Voinescu de rebranduire doctrinară a PDL, prin îmbraţişarea doctrinei creştin democrate, renunţarea la sigla socialistă şi adoptarea denumirii de Partid Popular.
?Suntem cel mai mare partid din România, partid popular in Europa. Trebuie clarificate toate sensibilităţile politice din acest partid. Sunt mulţi membri ai partidului care se gândesc la lucrurile astea. Este un partid popular care cuprinde un număr foarte important de sensibilităţi? a afirmat, după şedinţă, Cristian Preda, referindu-se la existenţa mai multor curente politice în partid.
La rândul său, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei a pledat pentru necesitatea implementării unei politici de cadre care să promoveze oameni cu expertiză în anumite posturi de răspundere în partid şi la nivel guvernamentale ?şi nu pe bază de telefoane?. Ea a evitat să dea exemple de astfel de cazuri, afirmând că această situaţie poate fi regăsită la nivelul întregului spectru politic din România, nu numai în cazul PDL.
Macovei a aprecizat că a solicitat conducerii PDL ca ea şi Cristian Preda să fie cooptaţi în comisia de statut care va fi validată vineri în cadrul Consiliului Naţional al partidului. Cât priveşte problemle ridicate cu privire la necesitatea reformării partidului, Macovei a arătat că a primit un răspuns pozitiv din partea membilor BPN.
?A existat un răspuns pozitiv. Da, sunt conştienţi că au nevoie de o politică de resurse umane, se discută de mulţi ani dar nu s-a ajuns la o strategie. Toate partidele au probleme cu politica de resurse umane. Trebuie schimbată în toate partidele şi trebuie să pună oameni competenţi potriviţi la locurile potrivite. PDL este fericit că ne are pe noi veniţi din afara partidului care au avut o atitudine proaspătă? a declarat Macovei.
Cristian Preda a mai precizat că o soluţie pentru politica de cadre ar fi crearea unro baze de date la nivelul fiecărei orghanizaţii judeţene cu oamenii valoroşi, ?calificaţi pentru diferite funcţii, mai pricepuţi în anumite domenii şi mai putin în altele?. El s-a pronunţat totodată şi pentru mai multe reuniuni periodice ale partidului care să ia în discuţie problema modernizării PDL şi identificarea soluţiilor în această direcţie pentrua a evita ?apelul la improvizaţii ca în trecut?.

Potrivit lui Preda, conducerea PDL a luat în discuţie şi problema modalităţii de selectare a candidaţilor pentru viitoarele cicluri electorale. Una din soluţii, modelul american de alegeri interne deschise pentru locurile de candidaţi.

?A existat deja o discuţie despre alegerile viitoare, dacă modelul american de competiţie internă poate fi transplatat aici. Eu, personal, sunt pentru această soluţie? a arătat Preda.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: politica candidati numiri telefoane
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close