Antena 3 CNN Politică Maia Sandu, la Congresul PPE: "Ce întâmplă în Ucraina va defini viitorul Moldovei zeci de ani de acum înainte"

Maia Sandu, la Congresul PPE: "Ce întâmplă în Ucraina va defini viitorul Moldovei zeci de ani de acum înainte"

Ucraina are nevoie de sprijin deplin din partea tuturor ţărilor libere europene, nu există nimic care să fie mai urgent decât revenirea la pace, a declarat Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, în prima zi a Congresului Partidului European.

Maia Sandu, la Congresul PPE: "Ce întâmplă în Ucraina va defini viitorul Moldovei zeci de ani de acum înainte"
Sursa foto: profimedImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mar 2024   •   19:36

Liderul de la Chişinău a avut o intervenţie în sesiunea plenară din prima zi a Congresului Partidului European care se desfăşoară la Bucureşti.

"Suntem adunaţi astăzi aici într-un moment esenţial pentru libertate şi pentru democraţiile liberale care sunt supuse atacurilor la momentul de faţă. Agresiunea rusă caută să facă ca eşichierul internaţional să revină la modul cum arăta înainte. De aceea democraţiile noastre trebuie să se ralieze, democraţii care pun preţ pe drepturile omului, pe democraţie şi pe o societate liberală. Acesta este fundamentul pentru o lume paşnică şi prosperă", a declarat Maia Sandu.

Ea a subliniat că în Ucraina este atacată securitatea Europei.

"În Ucraina securitatea Europei este atacată. Nu e momentul să ne îndoim. Ucraina are nevoie de sprijin deplin din partea tuturor ţărilor libere europene. Nu există nimic care să fie mai urgent decât revenirea la pace. Lângă Ucraina se află Moldova. Ce întâmplă în Ucraina va defini viitorul Moldovei zeci de ani de acum înainte. Rusia doreşte să atragă Moldova în sfera sa de influenţă, unde drepturile omului, libertatea de expresie sau de adunare să fie încălcate", a declarat Maia Sandu.

Ea a punctat că astăzi, Moldova "nu mai este pe masă pentru a fi împărţită aşa cum îşi doreşte Rusia", ci se află la masa discuţiilor.

Preşedintele Republicii Moldova a punctat că agresiunile nu vor dispărea dacă închidem ochii la ele, "acestea vor reveni iar şi iar dacă nu sunt oprit şi de fiecare dată o vor face mai puternic şi vor fi mai urâte".

Preşedintele moldovean a evidenţiat faptul că PPE a fost partidul care a sprijinit cel mai puternic integrarea Moldovei în UE.

"Ne-aţi sprijinit în trecut în lupta împotriva oligarhilor şi a corupţiei. Astăzi, confruntaţi cu agresiunea, contăm pe voi pe drumul nostru către integrarea în UE. Apreciez leadership-ul pe care l-am primit de la Ursula von der Leyen, de la Roberta Metsola şi de la mulţi alţi prieteni adunaţi aici. Niciodată responsabilitatea noastră şi leadership-ul în Europa nu au fost mai importante decât în momentele de criză. Împreună ne vom ridica la înălţimea provocării şi vom clădi o Uniune mai mare şi mai puternică. Doar împreună!", a concluzionat Maia Sandu, scrie Agerpres.

×
Subiecte în articol: Maia Sandu Ucraina Moldova Congres PPE
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close