Antena 3 CNN Politică Majorarea pensiilor ar putea fi amânată pentru luna septembrie

Majorarea pensiilor ar putea fi amânată pentru luna septembrie

Majorarea pensiilor ar putea fi amânată pentru luna septembrie
Sursa foto: pensionari
26 Ian 2009   •   14:24

Partenerii de coaliţie au luat în calcul luni posibilitatea majorării pensiilor în două tranşe în acest an. Cauza o reprezinta fondurile deficitare pentru susţinerea unui punct de pensie majorat cu 45% şi economiile care s-ar face în prima jumătate de an. Totodată, democrat-liberalii par a înclina în favoarea propunerii PSD de îngheţare a pensiilor mari. Rămâne de convenit plafonul sumei de la care s-ar aplica această masură de îngheţare, discuţiile pornind de la cifra de 1500-2000 ron.
Reprezentanţii PSD şi cei ai PD-L au pornit discuţiile de la o variantă de lucru propusă de Ministerul Finanţelor prin care majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie să fie amânată pentru luna septembrie, din considerente bugetare. Potrivit planului MF această amânare ar aduce o economie la buget de aproape 1,2 miliarde euro şi un deficit la bugetul public de pensii de doar 8 miliarde lei.
Conform unor surse social-democrate, majorarea punctului de pensie ar putea fi făcută în două etape, una în martie, alta peste şapte luni. Majorarea puctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar însemna o creştere a pensiilor cu circa 9%. Pe de altă parte, propunerea PSD de îngheţare a creşterii pensiilor mari în acest an, ar surâde partenerilor din PDL, rămânând de identificat un nivel minim pentru care se va aplica această plafonare. Variantele pe care PSD le are în vedere vizează pensiile de la 1.500-2.000 lei în sus, susţin aceleaşi surse social-democrate.
Marius Vulpe, Antena3

×
Subiecte în articol: crestere PSD deficit buget
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close