Antena 3 CNN Politică Majoritate de un singur vot pentru PDL în comisia de revizuire a Costituţiei. Deciziile se iau cu două treimi

Majoritate de un singur vot pentru PDL în comisia de revizuire a Costituţiei. Deciziile se iau cu două treimi

Majoritate de un singur vot pentru PDL în comisia de revizuire a Costituţiei. Deciziile se iau cu două treimi
Sursa foto: constitutie
20 Apr 2010   •   12:36

Deputatul PDL, Daniel Buda va fi preşedintele comisiei pentru revizuirea Constituţiei, a anunţat marţi liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader. Parlamentul ia în discuţie, marţi, înfiinţarea comisiei pentru revizuirea Costituţiei. Componenţa comisiei, inclusiv algoritmul pe baza căruia vor fi împărţite locurile pentru partidele politice, au fost stabilite deja de liderii de grup şi urmează să fie prezentate în şedinţa de marţi. Comisia va fi alcătuită din 25 de senatori şi deputaţi, din care opt vor reveni PDL, doi - independenţilor, opt - PSD, patru - PNL, doi - UDMR şi un loc grupului minorităţilor naţionale. Practic, actuala majoritatea parlamentară beneficiază de un singur vot în plus în această comisie, insuficient de vreme ce deciziile în forul pentru revizuirea Constituţiei se vor lua cu o majoritate de două treimi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, a declarat, marţi, că PDL va decide în grupul parlamentar al Camerei reprezentanţii în Comisia de revizuire a Constituţiei, opţiunea sa fiind pentru Daniel Buda la şefia acesteia.

Potrivit Robertei Anastase, deputatul Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, este cea mai importantă resursă a partidului pe juridic.

"Vom avea o discuţie şi cu el şi în interiorul grupului, în urma căreia vom decide acest lucru. Cel puţin opţiunea mea personală este către Daniel Buda ţinând cont de modul în care acesta face treabă la comisie", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Deputaţii Victor Ponta, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Aurelia Vasile, Bogdan Ciucă şi senatorii Ioan Chelaru, Dan Şova, Toni Greblă sunt reprezentanţii PSD în Comisia pentru revizuirea Constituţiei, iar PNL îi propune pe Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Mihai Voicu şi Alina Gorghiu.

PNL speră totuşi să aibă cinci reprezentanţi în loc de patru şi încearcă să mai obţină încă un loc pentru Puiu Haşotti, aşa cum s-a stabilit iniţial, avându-se în vedere o componenţă ce 21 de membri.

"Suntem în negocieri, încă nu am finalizat discuţiile. O să vedem cum stabilim algoritmul. O să vedem cum stabilim componenţa. S-ar putea să se tranşeze în plen", a declarat liderul grupului deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu.

Comisia va fi alcătuită din 25 de senatori şi deputaţi, din care opt vor reveni PDL, doi - independenţilor, opt - PSD, patru - PNL, doi - UDMR şi un loc grupului minorităţilor naţionale. PSD şi PNL vor avea câte un vicepreşedinte, în timp ce UDMR şi minorităţile vor avea secretari.

Din partea PSD, vicepreşedinte al comisiei a fost desemnat senatorul Dan Şova . Deputaţii Victor Ponta, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Aurelia Vasile, Bogdan Ciucă şi senatorii Ioan Chelaru, Dan Şova, Toni Greblă sunt reprezentanţii PSD în Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni, marţi, de la ora 15.00, în şedinţă comună, pentru a analiza proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de revizuire a Constituţiei.PD-L a propus încă de anul trecut constituirea unei comisii pentru revizuirea Constituţiei, dupa referendumului din 22 noiembrie 2009 pentru trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Membrii Guvernului se vor întâlni marţi cu preşedintele Traian Băsescu, pe ordinea de zi aflându-se şi un punct referitor la revizuirea Constituţiei.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: comisie parlament revizuirea constitutiei
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close